МОНИКА ВИТИ (1931-2022): ЗАМИНУВАЊЕТО НА КРАЛИЦАТА НА ИТАЛИЈАНСКИОТ ФИЛМ

МОНИКА ВИТИ (1931-2022): ЗАМИНУВАЊЕТО НА КРАЛИЦАТА НА ИТАЛИЈАНСКИОТ ФИЛМ

На 91 годишна возраст денес во родниот Рим почина актерката Моника Вити (Monica Vitti), иконата на италијанската кинематографија од втората половина на минатиот век. ...
ПИТЕР БОГДАНОВИЧ (1939-2022): ЗАМИНА АВТОРОТ НА „ПОСЛЕДНАТА КИНОПРЕТСТАВА“

ПИТЕР БОГДАНОВИЧ (1939-2022): ЗАМИНА АВТОРОТ НА „ПОСЛЕДНАТА КИНОПРЕТСТАВА“

Неодамна во Лос Анџелес (САД) почина филмскиот режисер Питер Богданович (Peter Bogdanovich), припадник на тн. „Нов Холивуд“, кој го задолжи филмофилмскиот свет пред сè ...
Антонио Митрикески: „Љубовта  и смртта не се објаснуваат“

Антонио Митрикески: „Љубовта  и смртта не се објаснуваат“

Драган Рубеша, ХРВАТСКИ ФИЛМСКИ ЛЕТОПИС, бр. 64/2010 Интервју по повод  „Денoви на Кинотека на Македонија“ одржана во арт-кино „Кроација“, Риека, март 2010 година ...
ДОКУМЕНТАРИСТОТ МИШО НЕТКОВ ГО ДЕПОНИРАШЕ НЕГОВИОТ АВТОРСКИ ОПУС ВО КИНОТЕКАТА

ДОКУМЕНТАРИСТОТ МИШО НЕТКОВ ГО ДЕПОНИРАШЕ НЕГОВИОТ АВТОРСКИ ОПУС ВО КИНОТЕКАТА

Проф д-р Мишо Нетков (Скопје, 1950), редовен професор на Универзитетот за аудиовизуелни уметности „Еуропа Прима“ во Скопје, деновиве го депонираше неговиот 40-годишен документаристички опус ...
КОСТИМОГРАФКАТА ЕЛЕНА ДОНЧЕВА ДОБИТНИЧКА НА НАГРАДАТА „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

КОСТИМОГРАФКАТА ЕЛЕНА ДОНЧЕВА ДОБИТНИЧКА НА НАГРАДАТА „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

Државната награда „Св. Климент Охридски“ за 2021 година во областа на воспитанието и образованието ѝ се доделува на универзитетската професорка Ѓулумсер Касапи, добитници во ...
ЛЕГЕНДИ ШТО НЕМА ДА ЗГАСНАТ: НЕОДОЛИВ ШАРМ И ЧУВСТВО ЗА ХУМОР – АЛ Пачино

ЛЕГЕНДИ ШТО НЕМА ДА ЗГАСНАТ: НЕОДОЛИВ ШАРМ И ЧУВСТВО ЗА ХУМОР – АЛ Пачино

Пишува: Алек Василевски Американски театарски и филмски актер, сценарист и режисер, кој неодамна го прослави својот осумдесет и први роденден. Актер со завидна техничка ...
ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ И КОНЦЕРТ ПОСВЕТЕН НА ИТАЛИЈАНСКИОТ АКТЕР И МУЗИЧАР ФРЕД БУСКАЉОНЕ

ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ И КОНЦЕРТ ПОСВЕТЕН НА ИТАЛИЈАНСКИОТ АКТЕР И МУЗИЧАР ФРЕД БУСКАЉОНЕ

На 23 ноември (вторник), со почеток во 20:00 ч., во Кинотеката ќе биде прикажан италијанскиот документарен филм ФРЕД (Fred / 2021, 60 мин., колор, ...
ТРЕТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА: КАКО СЕ МЕНУВАЛ ФИЛМОТ НИЗ ИСТОРИЈАТА

ТРЕТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА: КАКО СЕ МЕНУВАЛ ФИЛМОТ НИЗ ИСТОРИЈАТА

На 13 ноември (сабота) во Кинотеката се одржа третата сесија од втората сезона на проектот ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Оваа сесија беше посветена на доминантните филмски ...
ЗЛАТЕН ЈУБИЛЕЈ НА МАКЕДОНСКИОТ АНИМИРАН ФИЛМ: 50 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА „ЗЛАТНОТО ДОБА“

ЗЛАТЕН ЈУБИЛЕЈ НА МАКЕДОНСКИОТ АНИМИРАН ФИЛМ: 50 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА „ЗЛАТНОТО ДОБА“

Во среда, 10 ноември со почеток во 20 часот, во Младинскиот културен центар во Скопје ќе започне настанот „50 години македонски анимиран филм“. Одбележувањето ...