КОСТИМОГРАФКАТА ЕЛЕНА ДОНЧЕВА ДОБИТНИЧКА НА НАГРАДАТА „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

КОСТИМОГРАФКАТА ЕЛЕНА ДОНЧЕВА ДОБИТНИЧКА НА НАГРАДАТА „СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“

Државната награда „Св. Климент Охридски“ за 2021 година во областа на воспитанието и образованието ѝ се доделува на универзитетската професорка Ѓулумсер Касапи, добитници во ...
ЛЕГЕНДИ ШТО НЕМА ДА ЗГАСНАТ: НЕОДОЛИВ ШАРМ И ЧУВСТВО ЗА ХУМОР – АЛ Пачино

ЛЕГЕНДИ ШТО НЕМА ДА ЗГАСНАТ: НЕОДОЛИВ ШАРМ И ЧУВСТВО ЗА ХУМОР – АЛ Пачино

Пишува: Алек Василевски Американски театарски и филмски актер, сценарист и режисер, кој неодамна го прослави својот осумдесет и први роденден. Актер со завидна техничка ...
ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ И КОНЦЕРТ ПОСВЕТЕН НА ИТАЛИЈАНСКИОТ АКТЕР И МУЗИЧАР ФРЕД БУСКАЉОНЕ

ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ И КОНЦЕРТ ПОСВЕТЕН НА ИТАЛИЈАНСКИОТ АКТЕР И МУЗИЧАР ФРЕД БУСКАЉОНЕ

На 23 ноември (вторник), со почеток во 20:00 ч., во Кинотеката ќе биде прикажан италијанскиот документарен филм ФРЕД (Fred / 2021, 60 мин., колор, ...
ТРЕТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА: КАКО СЕ МЕНУВАЛ ФИЛМОТ НИЗ ИСТОРИЈАТА

ТРЕТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА: КАКО СЕ МЕНУВАЛ ФИЛМОТ НИЗ ИСТОРИЈАТА

На 13 ноември (сабота) во Кинотеката се одржа третата сесија од втората сезона на проектот ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Оваа сесија беше посветена на доминантните филмски ...
ЗЛАТЕН ЈУБИЛЕЈ НА МАКЕДОНСКИОТ АНИМИРАН ФИЛМ: 50 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА „ЗЛАТНОТО ДОБА“

ЗЛАТЕН ЈУБИЛЕЈ НА МАКЕДОНСКИОТ АНИМИРАН ФИЛМ: 50 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА „ЗЛАТНОТО ДОБА“

Во среда, 10 ноември со почеток во 20 часот, во Младинскиот културен центар во Скопје ќе започне настанот „50 години македонски анимиран филм“. Одбележувањето ...
ЗАПОЧНА ВТОРАТА СЕЗОНА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА НА КИНОТЕКАТА

ЗАПОЧНА ВТОРАТА СЕЗОНА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА НА КИНОТЕКАТА

Со првата сесија во саботата (30 декември) започна втората сезона на едукативниот проект на Кинотеката, насловен ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Проектот е поддржан од Министерството за ...
Мето Јовановски, лауреат на „Киненова“: Не можеш да бидеш генијален или голем во мал простор

Мето Јовановски, лауреат на „Киненова“: Не можеш да бидеш генијален или голем во мал простор

Фестивалите се важни, филмот е важен, како и е друго во животот. На човекот за живот му треба храна, вода, чист воздух… но потребна ...
ПРОМОВИРАНА КНИГАТА „АНТОНИО МИТРИКЕСКИ: ХРОНИКА НА ЕДЕН ФИЛМСКИ СОН“: КРУПЕН ПЛАН НА ЧОВЕКОВАТА ДУША ВО ПОТРАГА ПО СМИСОЛОТ ЗА ХУМОР

ПРОМОВИРАНА КНИГАТА „АНТОНИО МИТРИКЕСКИ: ХРОНИКА НА ЕДЕН ФИЛМСКИ СОН“: КРУПЕН ПЛАН НА ЧОВЕКОВАТА ДУША ВО ПОТРАГА ПО СМИСОЛОТ ЗА ХУМОР

На 27 октомври (среда) Кинотеката на Македонија го одбележи Светскиот ден на аудиовизуелното наследство и ја промовираше книгата АНТОНИО МИТРИКЕСКИ: ХРОНИКА НА ЕДЕН ФИЛМСКИ СОН ...
Јани-Петери Паси е добитник на „Златна камера 300“ на 42. ИФФК „Браќа Манаки“

Јани-Петери Паси е добитник на „Златна камера 300“ на 42. ИФФК „Браќа Манаки“

Со церемонија на свеченото затворање, доделување награди и проекција на филмот „Титаниум“ во режија на Џилија Дукурно и кинематограферот Рубен Импенс синоќа во Битола ...
20 ГОДИНИ „ПРАШИНА“ НА МИЛЧО МАНЧЕВСКИ: пишува Марина Костова

20 ГОДИНИ „ПРАШИНА“ НА МИЛЧО МАНЧЕВСКИ: пишува Марина Костова

До 2001, ниеден македонски филм не беше отворил филмски фестивал. На 29 август 2001, „Прашина“ на Милчо Манчевски го отвори најстариот на светот, фестивалот ...
ДИГИТАЛНО РЕСТАВРИРАН „ФРОСИНА“ – ВТОРИОТ ЖИВОТ НА ПРВИОТ МАКЕДОНСКИ ИГРАН ФИЛМ

ДИГИТАЛНО РЕСТАВРИРАН „ФРОСИНА“ – ВТОРИОТ ЖИВОТ НА ПРВИОТ МАКЕДОНСКИ ИГРАН ФИЛМ

Утре, среда, на 16 јуни, со почеток во 20.00 часот во летното кино на Кинотеката ќе биде прикажана новата, дигитално реставрирана копија на првиот ...