Кинотека се сеќава на документаристот Мето Петровски

Кинотека се сеќава на документаристот Мето Петровски

На 21 август (петок) се навршува година дена од заминувањето на Мето Петровски, еден од најплодните и најпочитувани документаристи во македонската кинематографија. Роден 1935 ...
Дигитализирано издание на ИСТОРИЈА НА ФИЛМОТ на Георги Василевски

Дигитализирано издание на ИСТОРИЈА НА ФИЛМОТ на Георги Василевски

Дигитализирано издание на ИСТОРИЈА НА ФИЛМОТ на Георги Василевски ПРЕЗЕМИ   Кога на почетокот на новиот милениум Кинотеката на Македонија ја издаде првата книга ...
ЧАРЛИ ЧАПЛИН: ПОРТРЕТ НА ЕПОХАТА НА НЕМИОТ ФИЛМ

ЧАРЛИ ЧАПЛИН: ПОРТРЕТ НА ЕПОХАТА НА НЕМИОТ ФИЛМ

Пишува: Стојан Синадинов Постои една дефиниција за создавање скулптура од камен или од дрво што им се припишува на неколку познати личности, но, сеедно, ...
ДИГИТАЛНО ИЗДАНИЕ НА „ВРЕМЕ НА ИГРИ И СОНИШТА“ НА ИЛИНДЕНКА ПЕТРУШЕВА, ДАМАТА НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛМСКА ПУБЛИЦИСТИКА

ДИГИТАЛНО ИЗДАНИЕ НА „ВРЕМЕ НА ИГРИ И СОНИШТА“ НА ИЛИНДЕНКА ПЕТРУШЕВА, ДАМАТА НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛМСКА ПУБЛИЦИСТИКА

Кинотеката деновиве ја збогати нејзината дигитална издавачка едиција со книгата ВРЕМЕ НА ИГРИ И СОНИШТА (аматерскиот филм во Македонија од 1935 до 2011 година) ...
КНИГА НА ПЕТАР КРЏИЛОВ ЗА ПОЧЕТОЦИТЕ НА ФИЛМОТ НА БАЛКАНОТ

КНИГА НА ПЕТАР КРЏИЛОВ ЗА ПОЧЕТОЦИТЕ НА ФИЛМОТ НА БАЛКАНОТ

Деновите во Лондон излезе од печат новата книга на англиски јазик на еминентниот бугарски филмолог и историчар на филмот Д-р Петар Крџилов (Петър Кърджилов ...
АНДРЕЈ ТАРКОВСКИ: ФИЛМСКА МОЛИТВА, вовед во филмот на д-р Атанас Чупоски

АНДРЕЈ ТАРКОВСКИ: ФИЛМСКА МОЛИТВА, вовед во филмот на д-р Атанас Чупоски

АНДРЕЈ ТАРКОВСКИ: ФИЛМСКА МОЛИТВА, вовед во филмот на д-р Атанас Чупоски (филмолог, Кинотека) ФФФ ПРОЛЕТНИ ОНЛАЈН МИГРАЦИИ / PFF SPRING ONLINE MIGRATIONS Види го ...
ВЛАДИМИР АНГЕЛОВ: „ПРЕД ДОЖДОТ“ ДЕНЕС Е – И ЌЕ ОСТАНЕ – КУЛТНА ФИЛМСКА КЛАСИКА

ВЛАДИМИР АНГЕЛОВ: „ПРЕД ДОЖДОТ“ ДЕНЕС Е – И ЌЕ ОСТАНЕ – КУЛТНА ФИЛМСКА КЛАСИКА

Неодамна Милчо Манчевски во Кинотеката ги депонираше односно ги подари 35-милиметарските копии од своите први четири филмови, меѓу кои, секако, е и онаа на ...
ПОРТРЕТ: ЏИМ ШЕРИДАН, ВИСОК ПРЕТСТАВНИК НА ЕФА/ЕВРОПСКАТА ФИЛМСКА АКАДЕМИЈА

ПОРТРЕТ: ЏИМ ШЕРИДАН, ВИСОК ПРЕТСТАВНИК НА ЕФА/ЕВРОПСКАТА ФИЛМСКА АКАДЕМИЈА

Доказ за големиот респект на ЕФА кон нашиот фестивал, во името на традиционално добрата соработка, е испраќањето на угледниот ирски сценарист и режисер Џим ...