Косовската кинематографија помеѓу амбициите и финансиските (не)можности

Косовската кинематографија помеѓу амбициите и финансиските (не)можности

  Гани Мехметај   Косовската кинематографија помеѓу амбициите и финансиските (не)можности   Косовската кинематографија во последните десет години се одделува со видливо отворање кон ...
Замрзнатото време во провинциските места, пишува: Игор Анѓелков

Замрзнатото време во провинциските места, пишува: Игор Анѓелков

Кон „Дедо и внук“ на Илија Пиперкоски   По еден куп кратки остварувања (одличниот и наградуван „Матасари“!) и документарни филмови (претежно со историска тематика) ...
60ти СОЛУНСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ: СТАРИТЕ МАЈСТОРИ И НОВИТЕ ДЕЧКИ, пишува Стојан Синадинов

60ти СОЛУНСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ: СТАРИТЕ МАЈСТОРИ И НОВИТЕ ДЕЧКИ, пишува Стојан Синадинов

Кога некој фестивал го слави неговото 60то издание, обично се купуваат смокинзи и вечерни тоалети, или се проветруваат и чистат старите, добро очувани. Но, ...
Наградата од ФИПРЕСЦИ во Драма за краткиот филм „Братство“ на Мерјам Жобер, пишува: Игор Анѓелков

Наградата од ФИПРЕСЦИ во Драма за краткиот филм „Братство“ на Мерјам Жобер, пишува: Игор Анѓелков

Од 15 до 21 септември во Драма беа прикажани 199 филмови од 64 земји во светот.  Поединечно, во националната селекција беа прикажани 60 остварувања ...
Стартуваше 42. издание на Фестивалот на кратки филмови Драма 2019, пишува: Игор Анѓелков

Стартуваше 42. издание на Фестивалот на кратки филмови Драма 2019, пишува: Игор Анѓелков

Септемврискиот филмски термин вообичаено со години наназад ме носеше во Битола на „Браќа Манаки“, но годинава ќе го скокнам неговото јубилејно, 40 издание поради ...
КОН КУСОМЕТРАЖНИТЕ ИГРАНИ ФИЛМОВИ АМБИ, CUT HERE И ДОПИР, пишува Александар Василевски

КОН КУСОМЕТРАЖНИТЕ ИГРАНИ ФИЛМОВИ АМБИ, CUT HERE И ДОПИР, пишува Александар Василевски

Македонските кусометражни играни филмови АМБИ на режисерката Марија Апчевска, CUT HERE на режисерот Кристијан Ристевски и ДОПИР во режија на Стојан Вуичиќ разработуваат актуелни ...