ГОРАН РАДОВАНОВИЌ ГОСТИН ВО КИНОТЕКАТА СО ДОКУМЕНТАРЦИТЕ ЗА ДУШАН МАКАВЕЕВ И ПЕТЕР ХАНДКЕ

ГОРАН РАДОВАНОВИЌ ГОСТИН ВО КИНОТЕКАТА СО ДОКУМЕНТАРЦИТЕ ЗА ДУШАН МАКАВЕЕВ И ПЕТЕР ХАНДКЕ

Горан Радовановиќ (Goran Radovanović), еден од најагилните документаристи последниве години во српската кинематографија, на 26 НОЕМВРИ (ПЕТОК) гостува во Кинотеката на Македонија со неговите ...
ПРОМЕНА ВО ФИЛМСКАТА ПРОГРАМА: ДОКУМЕНТАРЦИТЕ НА ГОРАН РАДОВАНОВИЌ ЗА МАКАВЕЕВ И ХАНДКЕ ЌЕ БИДАТ ПРИКАЖАНИ НА 26 НОЕМВРИ (ПЕТОК)

ПРОМЕНА ВО ФИЛМСКАТА ПРОГРАМА: ДОКУМЕНТАРЦИТЕ НА ГОРАН РАДОВАНОВИЌ ЗА МАКАВЕЕВ И ХАНДКЕ ЌЕ БИДАТ ПРИКАЖАНИ НА 26 НОЕМВРИ (ПЕТОК)

Заради трагичната сообраќајна несреќа на македонскиот автобус во Бугарија и деновите на жалост, филмските проекции на кинотечната програма во следните три дена се откажани. ...
Ирската кинематографија на фестивалот КИНЕНОВА

Ирската кинематографија на фестивалот КИНЕНОВА

Во присуство на Амбасадорот на Ирска за Романија, Македонија и Молдавија, Н.Е. Пол МекГери, евроамбасадорот Дејвид Гир, амбасадорот на Франција во Македонија, Сирил Бомгартнер, ...
ФИЛМОТ НА 35 МИЛИМЕТАРСКА ЛЕНТА ВО ФОКУСОТ НА ЧЕТВРТАТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА

ФИЛМОТ НА 35 МИЛИМЕТАРСКА ЛЕНТА ВО ФОКУСОТ НА ЧЕТВРТАТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА

На 20 ноември (сабота) во Кинотеката се одржа четвртата сесија од втората сезона на проектот ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Оваа сесија беше посветена на филмот на ...
„КИНЕНОВА“ ГО СТАРТУВА ИРСКИОТ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ СКОПЈЕ 2021

„КИНЕНОВА“ ГО СТАРТУВА ИРСКИОТ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ СКОПЈЕ 2021

Меѓународниот филмски фестивал КИНЕНОВА го започнува првото издание на Фестивалот на современата ирска кинематографија во Македонија. Овој настан свечено ќе биде отворен на 20ти ...
ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ И КОНЦЕРТ ПОСВЕТЕН НА ИТАЛИЈАНСКИОТ АКТЕР И МУЗИЧАР ФРЕД БУСКАЉОНЕ

ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ И КОНЦЕРТ ПОСВЕТЕН НА ИТАЛИЈАНСКИОТ АКТЕР И МУЗИЧАР ФРЕД БУСКАЉОНЕ

На 23 ноември (вторник), со почеток во 20:00 ч., во Кинотеката ќе биде прикажан италијанскиот документарен филм ФРЕД (Fred / 2021, 60 мин., колор, ...
ТРЕТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА: КАКО СЕ МЕНУВАЛ ФИЛМОТ НИЗ ИСТОРИЈАТА

ТРЕТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА: КАКО СЕ МЕНУВАЛ ФИЛМОТ НИЗ ИСТОРИЈАТА

На 13 ноември (сабота) во Кинотеката се одржа третата сесија од втората сезона на проектот ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Оваа сесија беше посветена на доминантните филмски ...
ПРЕМИЕРА НА ТРЕТИОТ ДЕЛ НА „ТАЈНИТЕ АРХИВИ НА СКОПЈЕ “ ВО КИНОТЕКА

ПРЕМИЕРА НА ТРЕТИОТ ДЕЛ НА „ТАЈНИТЕ АРХИВИ НА СКОПЈЕ “ ВО КИНОТЕКА

На 30ти ноември (вторник), со почеток во 20:00 часот, во Кинотеката на Македонија премиерно ќе биде прикажан третиот краток филм за “Старо Скопје”, насловен ...
ЗЛАТЕН ЈУБИЛЕЈ НА МАКЕДОНСКИОТ АНИМИРАН ФИЛМ: 50 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА „ЗЛАТНОТО ДОБА“

ЗЛАТЕН ЈУБИЛЕЈ НА МАКЕДОНСКИОТ АНИМИРАН ФИЛМ: 50 ГОДИНИ ОД РАЃАЊЕТО НА „ЗЛАТНОТО ДОБА“

Во среда, 10 ноември со почеток во 20 часот, во Младинскиот културен центар во Скопје ќе започне настанот „50 години македонски анимиран филм“. Одбележувањето ...
ВТОРА СЕСИЈА НА „ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА“: ФИЛМОТ КАКО НАСТАВНО СРЕДСТВО

ВТОРА СЕСИЈА НА „ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА“: ФИЛМОТ КАКО НАСТАВНО СРЕДСТВО

На 6 ноември (сабота) во Кинотеката се одржа втората сесија од втората сезона на проектот ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Едукативниот проект е поддржан од Министерството за ...