ПОРТРЕТ: ЏИМ ШЕРИДАН, ВИСОК ПРЕТСТАВНИК НА ЕФА/ЕВРОПСКАТА ФИЛМСКА АКАДЕМИЈА

ПОРТРЕТ: ЏИМ ШЕРИДАН, ВИСОК ПРЕТСТАВНИК НА ЕФА/ЕВРОПСКАТА ФИЛМСКА АКАДЕМИЈА

Доказ за големиот респект на ЕФА кон нашиот фестивал, во името на традиционално добрата соработка, е испраќањето на угледниот ирски сценарист и режисер Џим ...
ФЕСТИВАЛОТ „БРАЌА МАНАКИ“ СЕ ОТВОРА СО „БОЛКА И СЛАВА“ НА АЛМОДОВАР, ЏИМ ШЕРИДАН ДОАЃА КАКО СПЕЦИЈАЛЕН ГОСТИН

ФЕСТИВАЛОТ „БРАЌА МАНАКИ“ СЕ ОТВОРА СО „БОЛКА И СЛАВА“ НА АЛМОДОВАР, ЏИМ ШЕРИДАН ДОАЃА КАКО СПЕЦИЈАЛЕН ГОСТИН

Јубилејното  40 – то издание на Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“ на 14 септември ќе го отвори новиот филм на Педро Алмодовар ...
ЧЕТВРТ ВЕК ОД ПРЕМИЕРАТА НА „ПРЕД ДОЖДОТ“ НА ВЕНЕЦИСКАТА МОСТРА

ЧЕТВРТ ВЕК ОД ПРЕМИЕРАТА НА „ПРЕД ДОЖДОТ“ НА ВЕНЕЦИСКАТА МОСТРА

На 1 септември годинава се навршија 25 години од премиерното прикажување на дебитантскиот филм ПРЕД ДОЖДОТ на Милчо Манчевски на Филмскиот фестивал во Венеција ...
КОН КУСОМЕТРАЖНИТЕ ИГРАНИ ФИЛМОВИ АМБИ, CUT HERE И ДОПИР, пишува Александар Василевски

КОН КУСОМЕТРАЖНИТЕ ИГРАНИ ФИЛМОВИ АМБИ, CUT HERE И ДОПИР, пишува Александар Василевски

Македонските кусометражни играни филмови АМБИ на режисерката Марија Апчевска, CUT HERE на режисерот Кристијан Ристевски и ДОПИР во режија на Стојан Вуичиќ разработуваат актуелни ...