IN MEMORIAM: ЗАМИНА НЕДА АРНЕРИЌ (1953-2020), „ШИРЛИ ТЕМПЛ НА ЈУГОСЛОВЕНСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА“

IN MEMORIAM: ЗАМИНА НЕДА АРНЕРИЌ (1953-2020), „ШИРЛИ ТЕМПЛ НА ЈУГОСЛОВЕНСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА“

Вчера во Белград почина актерката Неда Арнериќ, еден од најпознатите ликови во некогашната југословенска кинематографија, но остави траен белег и во македонскиот филм. Нејзиното ...
„МЕДЕНА ЗЕМЈА“ ВО ЈАНУАРИ ПОВТОРНО НА ПРОГРАМАТА НА КИНОТЕКА

„МЕДЕНА ЗЕМЈА“ ВО ЈАНУАРИ ПОВТОРНО НА ПРОГРАМАТА НА КИНОТЕКА

„Медена земја“ деновиве доби уште две значајни признанија. Снимателите Фејми Даут и Самир Љума ја добија наградата „Cinema Eye Honors“ за исклучително достигнување во ...
ЛАДИСЛАВ ЦВЕТКОВСКИ: ДИЗАЈН ЗА КИНОТЕКАТА „ПИШУВАН“ СО ЗНАЦИ/ЗНАЧЕНСКИ ГРАФИЧКИ РЕШЕНИЈА

ЛАДИСЛАВ ЦВЕТКОВСКИ: ДИЗАЈН ЗА КИНОТЕКАТА „ПИШУВАН“ СО ЗНАЦИ/ЗНАЧЕНСКИ ГРАФИЧКИ РЕШЕНИЈА

Синоќа, во галерискиот простор на Кинотеката на Македонија, со изложба на плакати и графички дизајни, визуелниот уметник Ладислав Цветковски ја одбележа својата 28-годишна соработка ...
ЛАДИСЛАВ ЦВЕТКОВСКИ: 28 ГОДИНИ ДИЗАЈН ЗА КИНОТЕКА НА МАКЕДОНИЈА

ЛАДИСЛАВ ЦВЕТКОВСКИ: 28 ГОДИНИ ДИЗАЈН ЗА КИНОТЕКА НА МАКЕДОНИЈА

Графичкиот дизајнер и визуелниот уметник Ладислав Цветковски и Кинотеката на Македонија – во четврток, на 26 декември 2019 година – ја одбележуваат својата 28-годишна ...
ВЛАДИМИР АНГЕЛОВ: „ПРЕД ДОЖДОТ“ ДЕНЕС Е – И ЌЕ ОСТАНЕ – КУЛТНА ФИЛМСКА КЛАСИКА

ВЛАДИМИР АНГЕЛОВ: „ПРЕД ДОЖДОТ“ ДЕНЕС Е – И ЌЕ ОСТАНЕ – КУЛТНА ФИЛМСКА КЛАСИКА

Неодамна Милчо Манчевски во Кинотеката ги депонираше односно ги подари 35-милиметарските копии од своите први четири филмови, меѓу кои, секако, е и онаа на ...
ДЕН НА МИЛЧО МАНЧЕВСКИ ПО ПОВОД 25-ГОДИШНИНАТА ОД ПРЕМИЕРАТА НА „ПРЕД ДОЖДОТ“

ДЕН НА МИЛЧО МАНЧЕВСКИ ПО ПОВОД 25-ГОДИШНИНАТА ОД ПРЕМИЕРАТА НА „ПРЕД ДОЖДОТ“

Кинотеката на Република Северна Македонија и Македонската академија на науките и уметностите, со поддршка на „Вардар филм“ ја одбележаа 25-годишнината од премиерата на ПРЕД ...