Подвижните приказни на Кинотеката по повод Светскиот ден на аудиовизуелното наследство

Подвижните приказни на Кинотеката по повод Светскиот ден на аудиовизуелното наследство

Кинотека на Македонија го одбележи Светскиот ден на аудиовизуелното наследство со отворање на изложбата „Мис Стон: Помеѓу Елен и Автономија“ по повод 60 годишнината ...
Приказна за еден филм: Помеѓу очекувања и оправдувања, помеѓу Елен и Автономија

Приказна за еден филм: Помеѓу очекувања и оправдувања, помеѓу Елен и Автономија

Своевремено, „Мис Стон“ беше меѓу најскапите и најамбициозни југословенски продукции, прв македонски филм во колор, но и во тоталскоп техника – како што тогаш ...
НОВ МЕКСИКАНСКИ ФИЛМ: НАСЛЕДНИЦИТЕ НА „ТРОЈЦАТА АМИГОСИ“

НОВ МЕКСИКАНСКИ ФИЛМ: НАСЛЕДНИЦИТЕ НА „ТРОЈЦАТА АМИГОСИ“

Стојан Синадинов „Сè ќе си дојде на своето“ е реченицата која, веројатно, е често употребувана во мексиканската кинематографија во втората половина на минатиот век. ...
Опусот на браќата Манаки пред скопските и битолските средношколци по повод светскиот ден на аудиовизуелно наследство на УНЕСКО

Опусот на браќата Манаки пред скопските и битолските средношколци по повод светскиот ден на аудиовизуелно наследство на УНЕСКО

Управата за заштита на културното наследство во рамките на активностите за одбележување на Европската година на културното наследство, а по повод 27-ми октомври, светскиот ...
СВЕТСКИ ДЕН НА АУДИВИЗУЕЛНО НАСЛЕДСТВО

СВЕТСКИ ДЕН НА АУДИВИЗУЕЛНО НАСЛЕДСТВО

Кинотека на Македонија Ве поканува на одбележување на Светскиот ден на аудиовизуелното наследство 30 октомври, вторник, 2018 во 12.00 часот СВЕТСКИ ДЕН НА АУДИВИЗУЕЛНО НАСЛЕДСТВО ...
ВО СЕЌАВАЊЕ НА ДОАЈЕНОТ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛМСКА КАМЕРА ДРАГАН САЛКОВСКИ

ВО СЕЌАВАЊЕ НА ДОАЈЕНОТ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛМСКА КАМЕРА ДРАГАН САЛКОВСКИ

  Со длабоко жалење Ве известуваме дека ноќеска во Скопје почина Драган Салковски, еден од најеминентните македонски филмски сниматели и еден од доајените на ...
Голема ретроспектива на македонскиот филм во Загреб

Голема ретроспектива на македонскиот филм во Загреб

На 5 октомври во киното Тушканац во Загреб беше отворена голема ретроспектива на македонскиот игран филм од „југословенскиот период“. Воведни излагања одржаа Марко Ројниќ ...