ВО СЕЌАВАЊЕ НА ДОАЈЕНОТ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛМСКА КАМЕРА ДРАГАН САЛКОВСКИ

ВО СЕЌАВАЊЕ НА ДОАЈЕНОТ НА МАКЕДОНСКАТА ФИЛМСКА КАМЕРА ДРАГАН САЛКОВСКИ

  Со длабоко жалење Ве известуваме дека ноќеска во Скопје почина Драган Салковски, еден од најеминентните македонски филмски сниматели и еден од доајените на ...
Голема ретроспектива на македонскиот филм во Загреб

Голема ретроспектива на македонскиот филм во Загреб

На 5 октомври во киното Тушканац во Загреб беше отворена голема ретроспектива на македонскиот игран филм од „југословенскиот период“. Воведни излагања одржаа Марко Ројниќ ...
Од ризницата на македонскиот филм: Ретроспектива на македонската кинематографија во Загреб

Од ризницата на македонскиот филм: Ретроспектива на македонската кинематографија во Загреб

Од 4. до 9. октомври во киното „Тушканац“ во Загреб ќе биде прикажана ретроспектива на македонската кинематографија. Програмата под наслов ПАНОРАМА: ОД РИЗНИЦАТА НА ...
Оскаровецот Роџер Дикинс е лауреат на Златна камера 300 за животно дело на 39. Иффк „Браќа Манаки“

Оскаровецот Роџер Дикинс е лауреат на Златна камера 300 за животно дело на 39. Иффк „Браќа Манаки“

На првата прес-конференција посветена на 39-тото издание на Интернационалниот фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, директорката на Фестивалот, Гена Теодосиевска, најави уште едно богато ...
Портрет: Роџер Дикинс (BSC/ASC), нов член на „Клубот на великаните“ на ИФФК Браќа Манаки

Портрет: Роџер Дикинс (BSC/ASC), нов член на „Клубот на великаните“ на ИФФК Браќа Манаки

Роџер ДИКИНС (Roger DEAKINS),е роден на 24 мај, 1949, во градчето Торквеј, Девон, Англија/Обединето Кралство. Студирал фотографија на Бет Академијата и на НФШ/Националната Филмска ...