Филмска училница – проект за филмска писменост и креативна едукација од областа на филмот и аудио-визуелното наследство

Филмска училница – проект за филмска писменост и креативна едукација од областа на филмот и аудио-визуелното наследство

Кинотека, со својата Филмска училница, создава катче за сите деца кои сакаат да се дружат, да гледаат филмови и да учат како од својот ...
„ГЕНЕРАЦИЈА: БУЊУЕЛ, ЛОРКА, ДАЛИ“  ВО НАЈАВА НА 12. ФИЛОЗОФСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

„ГЕНЕРАЦИЈА: БУЊУЕЛ, ЛОРКА, ДАЛИ“ ВО НАЈАВА НА 12. ФИЛОЗОФСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

Под мотото „Будење на сонот“, годинешното 12. издание на Филозофскиот филмски фестивал (ФФФ) ќе биде обележано во знакот на надреализамот и шпанскиот генијален автор ...
Кинотекa продолжува со Филмската училница на „Џифони“

Кинотекa продолжува со Филмската училница на „Џифони“

Кинотекa продолжува со својата Филмска училница – проект за филмска писменост и креативна едукација од областа на филмот и аудиовизуелното наследство, наменет за ученици ...
ЗА ЖЕНИТЕ И НАГРАДИТЕ (КИНОТЕКА Е ЖЕНСКИ РОД И ГОРДИ СМЕ НА ТОА) – нашата приказна –

ЗА ЖЕНИТЕ И НАГРАДИТЕ (КИНОТЕКА Е ЖЕНСКИ РОД И ГОРДИ СМЕ НА ТОА) – нашата приказна –

По повод текстот на Румена Бужаровска објавен во Окно (https://okno.mk/node/92293)   ЗА ЖЕНИТЕ И НАГРАДИТЕ (КИНОТЕКА Е ЖЕНСКИ РОД И ГОРДИ СМЕ НА ТОА) ...
Антонио Митрикески: „Љубовта  и смртта не се објаснуваат“

Антонио Митрикески: „Љубовта  и смртта не се објаснуваат“

Драган Рубеша, ХРВАТСКИ ФИЛМСКИ ЛЕТОПИС, бр. 64/2010 Интервју по повод  „Денoви на Кинотека на Македонија“ одржана во арт-кино „Кроација“, Риека, март 2010 година ...
СЕДМА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА: ПОИНАКВИТЕ ИЗРАЗНИ ФОРМИ НА НЕ-НАРАТИВНИОТ ФИЛМ

СЕДМА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА: ПОИНАКВИТЕ ИЗРАЗНИ ФОРМИ НА НЕ-НАРАТИВНИОТ ФИЛМ

Експерименталната форма на филмот во нејзиниот поширок контекст повторно беше во фокусот на ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА одржана на 11 декември (сабота) 2021 год. Во првиот ...
КРАТКИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ФИЛМОВИ КАКО ТЕМА НА ПЕТТАТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА

КРАТКИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ФИЛМОВИ КАКО ТЕМА НА ПЕТТАТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА

На 27 ноември (сабота) во Кинотеката се одржа петтата сесија од втората сезона на проектот ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Денешната работилница се фокусираше на кратките експериментални филмови: ...
ЛЕГЕНДИ ШТО НЕМА ДА ЗГАСНАТ: НЕОДОЛИВ ШАРМ И ЧУВСТВО ЗА ХУМОР – АЛ Пачино

ЛЕГЕНДИ ШТО НЕМА ДА ЗГАСНАТ: НЕОДОЛИВ ШАРМ И ЧУВСТВО ЗА ХУМОР – АЛ Пачино

Пишува: Алек Василевски Американски театарски и филмски актер, сценарист и режисер, кој неодамна го прослави својот осумдесет и први роденден. Актер со завидна техничка ...
ФИЛМОТ НА 35 МИЛИМЕТАРСКА ЛЕНТА ВО ФОКУСОТ НА ЧЕТВРТАТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА

ФИЛМОТ НА 35 МИЛИМЕТАРСКА ЛЕНТА ВО ФОКУСОТ НА ЧЕТВРТАТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА

На 20 ноември (сабота) во Кинотеката се одржа четвртата сесија од втората сезона на проектот ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Оваа сесија беше посветена на филмот на ...
ТРЕТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА: КАКО СЕ МЕНУВАЛ ФИЛМОТ НИЗ ИСТОРИЈАТА

ТРЕТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА: КАКО СЕ МЕНУВАЛ ФИЛМОТ НИЗ ИСТОРИЈАТА

На 13 ноември (сабота) во Кинотеката се одржа третата сесија од втората сезона на проектот ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Оваа сесија беше посветена на доминантните филмски ...
  • 1
  • 2