Антонио Митрикески: „Љубовта  и смртта не се објаснуваат“

Антонио Митрикески: „Љубовта  и смртта не се објаснуваат“

Драган Рубеша, ХРВАТСКИ ФИЛМСКИ ЛЕТОПИС, бр. 64/2010 Интервју по повод  „Денoви на Кинотека на Македонија“ одржана во арт-кино „Кроација“, Риека, март 2010 година ...
СЕДМА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА: ПОИНАКВИТЕ ИЗРАЗНИ ФОРМИ НА НЕ-НАРАТИВНИОТ ФИЛМ

СЕДМА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА: ПОИНАКВИТЕ ИЗРАЗНИ ФОРМИ НА НЕ-НАРАТИВНИОТ ФИЛМ

Експерименталната форма на филмот во нејзиниот поширок контекст повторно беше во фокусот на ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА одржана на 11 декември (сабота) 2021 год. Во првиот ...
КРАТКИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ФИЛМОВИ КАКО ТЕМА НА ПЕТТАТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА

КРАТКИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ФИЛМОВИ КАКО ТЕМА НА ПЕТТАТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА

На 27 ноември (сабота) во Кинотеката се одржа петтата сесија од втората сезона на проектот ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Денешната работилница се фокусираше на кратките експериментални филмови: ...
ЛЕГЕНДИ ШТО НЕМА ДА ЗГАСНАТ: НЕОДОЛИВ ШАРМ И ЧУВСТВО ЗА ХУМОР – АЛ Пачино

ЛЕГЕНДИ ШТО НЕМА ДА ЗГАСНАТ: НЕОДОЛИВ ШАРМ И ЧУВСТВО ЗА ХУМОР – АЛ Пачино

Пишува: Алек Василевски Американски театарски и филмски актер, сценарист и режисер, кој неодамна го прослави својот осумдесет и први роденден. Актер со завидна техничка ...
ФИЛМОТ НА 35 МИЛИМЕТАРСКА ЛЕНТА ВО ФОКУСОТ НА ЧЕТВРТАТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА

ФИЛМОТ НА 35 МИЛИМЕТАРСКА ЛЕНТА ВО ФОКУСОТ НА ЧЕТВРТАТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА

На 20 ноември (сабота) во Кинотеката се одржа четвртата сесија од втората сезона на проектот ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Оваа сесија беше посветена на филмот на ...
ТРЕТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА: КАКО СЕ МЕНУВАЛ ФИЛМОТ НИЗ ИСТОРИЈАТА

ТРЕТА СЕСИЈА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА: КАКО СЕ МЕНУВАЛ ФИЛМОТ НИЗ ИСТОРИЈАТА

На 13 ноември (сабота) во Кинотеката се одржа третата сесија од втората сезона на проектот ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Оваа сесија беше посветена на доминантните филмски ...
ВТОРА СЕСИЈА НА „ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА“: ФИЛМОТ КАКО НАСТАВНО СРЕДСТВО

ВТОРА СЕСИЈА НА „ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА“: ФИЛМОТ КАКО НАСТАВНО СРЕДСТВО

На 6 ноември (сабота) во Кинотеката се одржа втората сесија од втората сезона на проектот ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Едукативниот проект е поддржан од Министерството за ...
ЗАПОЧНА ВТОРАТА СЕЗОНА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА НА КИНОТЕКАТА

ЗАПОЧНА ВТОРАТА СЕЗОНА НА ФИЛМСКАТА УЧИЛНИЦА НА КИНОТЕКАТА

Со првата сесија во саботата (30 декември) започна втората сезона на едукативниот проект на Кинотеката, насловен ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА. Проектот е поддржан од Министерството за ...
ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА – проект за креативна едукација на ученици, наставници и професори

ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА – проект за креативна едукација на ученици, наставници и професори

Кинотекa продолжува со својата ФИЛМСКА УЧИЛНИЦА – проект за креативна едукација од областа на филмот и аудио-визуелното наследство, наменет за ученици од средните училишта. ...