10 ЈУЛИ (СРЕДА) 20:30 ч.

НАЈДОЛГИОТ ПАТ

(The Longest Road)

Игран филм, Македонија

1976, 126 мин., колор, 35 мм

Режија: Бранко Гапо

Сценарио: Петре М. Андреевски

Улоги: Ристо Шишков, Данчо Чевревски, Дарко Дамески, Душан Јаниќиевиќ, Мето Јовановски

 

„Најдолгиот пат“ е четвртиот игран филм на Бранко Гапо, кој е заснован врз вистински настани од почетокот на XX век, објавени во зборникот на Петре М. Андреевски „Темни кажувања“. Речиси целиот филм е снимен во екстериери.

Режисерот Бранко Гапо успева да создаде автентична и длабоко впечатлива атмосфера преку внимателно осмислената кинематографија и реалистичната приказна. Користењето на природните пејзажи на Македонија, како и деталното внимание на историските и културните елементи, додаваат на автентичноста и емотивната тежина на филмот.

Актерските изведби во „Најдолгиот пат“ се извонредни. Главниот актер, Ристо Шишков дава силна и трогателна изведба, прикажувајќи ги сложените емоции и моралните дилеми со кои се соочува неговиот лик. Неговата хемија со останатите актери е очигледна, што придонесува за длабочината и комплексноста на наративот.

„Најдолгиот пат“ е значаен не само како историска драма, туку и како длабока човечка приказна за борбата, за надежта и за издржливоста. Бранко Гапо успева да создаде филм кој е и интимен и епски, прикажувајќи ги предизвиците и храброста на македонските револуционери на начин кој е истовремено и универзален и специфичен за македонското искуство.

 

Награди

 

1976 ФЈИФ, Пула, Голема сребрена арена за филм

1976 ФЈИФ, Пула, Сребрена арена за камера на Киро Билбиловски

1976 ФЈИФ, Пула, Диплома за успешна дебитантска улога на Петар Темелковски

1976 ФФ, Ниш, Награда за најхумана улога за Петар Арсовски

1976 ФФ, Ниш, Повелба за машка улога за Ристо Шишков

1977 ФЕСТ, Диплома за најдобра камера на Киро Билбиловски

 

Возрасна категорија: 16 години

Влезница: 150 денари

 

  

5 ЈУЛИ (ПЕТОК) 20:30 ч.

ВОЛЧЈА НОЌ

(Night of the Wolves)

Игран филм, Македонија

1955, 79 мин., црно-бел, 35 мм

Режија: Франце Штиглиц

Сценарио: Славко Јаневски

Улоги: Трајко Чоревски, Илија Џувалековски, Драгомир Фелба, Драги Крстевски, Петре Прличко

 

„Волчја ноќ“ (1955), во режија на Франце Штиглиц и според сценарио на македонскиот писател Славко Јаневски, е вториот македонски игран филм.

Еден од најсилните аспекти на „Волчја ноќ“ е сценариото на Славко Јаневски. Авторот Јаневски, познат по својата литературна умешност и длабоко разбирање на човечката психологија, создава богата и комплексна приказна која истовремено е универзална и специфична. Неговите дијалози се полни со тензија и со емотивна длабочина, што му овозможува на филмот да истражува широк спектар на теми, од лојалност и предавство до страв и надеж.

„Волчја ноќ“ е многу повеќе од воен филм. Тоа е длабока психолошка драма која ги истражува границите на човечката издржливост и моралност. Со својата сложеност, визуелна убавина и со емоционалната длабочина, филмот е значајно дело во историјата на македонската и југословенската кинематографија.

На филмскиот фестивал во Пула, сценариото на Славко Јаневски е добитник на значајната награда – Златната Арена.

Возрасна категорија: 16 години

Влезница: 150 денари

 

 

6 ЈУЛИ (САБОТА) 20:30 ч.

ЦРНО СЕМЕ

(Black Seed)

Игран филм, Македонија

1971, 89 мин., колор, ДСП

Режија: Кирил Ценевски

Сценарио: Кирил Ценевски, Ташко Георгиевски

Улоги: Ацо Јовановски, Дарко Дамевски, Мите Грозданов, Павле Вуисиќ, Ристо Шишков, Воја Мириќ

За време на Граѓанската војна во Грција, 1946 година, припадници на кралската грчка војска, во чиј состав влегуваат и Македонците од Егејска Македонија, под обвинение дека се комунисти и непријатели на кралска Грција, се казнуваат со упатување во логор на пуст остров. Поради своите убедувања и етничкото потекло, некои од нив ги совладуваат сите тешкотии, задржувајќи го своето човечко достоинство. Други, пак, не успеваат во тоа, и наместо очекуваниот спас, доживуваат целосен морален пад.

Централни личности се Андон Совичанов, Парис и Христос, кои, секој за себе, претставуваат индивидуална комплексност на самосвоен лик, што е видливо преку страдањата низ кои минуваат и кои ги означуваат разните димензии на човековиот отпор. Голготата започнува со одземањето на оружјето на Македонците од Егејска Македонија, припадници на кралската војска, и со нивно депортирање, најпрвин во воен затвор каде што ги сослушуваат, а потоа, натоварени на брод во тешки и сурови услови, ги носат на пуст и карпест остров. На островот нема вода, така што нудењето и поткупувањето со вода е еден од методите за кршење и уривање на достоинството на жедните затвореници, при што од нив се бара да потпишат изјава за лојалност кон кралот и готовност за откажување од Организацијата.

ЦРНО СЕМЕ е еден од најважните македонски играни филмови. Првиот филм на Кирил Ценески  не само што ги освои најбитните награди на фестивалите во тогашна Југославија, туку е и прв македонски игран филм кој учествувал и бил наградуван на интернационални филмски фестивали.

Возрасна категорија: 16 години

Влезница: 150 денари

 

 

9 ЈУЛИ (ВТОРНИК) 20:30ч

 

ЖЕД
(Thirst)
Игран филм, Македонија
1971, 84 мин., колор, ДЦП
Режија: Димитрие Османли
Сценарио: Живко Чинго
Улоги: Неда Спасоевиќ, Сабина Ајрула-Тозија, Јадвига Митревска, Снежана Стамеска, Ацо Јовановски, Павле Вуисиќ, Драги Костовски, Дарко Дамески, Коле Ангеловски

Жителите на едно село во пасивен македонски крај својата егзистенција ја остваруваат со одење на печалба. Во селото работат и живеат три учителки, младите девојки Елица, Марија и Николина, и секоја на свој начин се обидува да му даде смисла на животот кој им е наметнат во оваа средина. Најголем проблем во селото е снабдувањето со вода. Од далечниот планински извор водата ја носи водоносецот Марко, кој е вљубен во сиромашната девојка Кате. Нивната врска нема перспектива поради исклучителната сиромаштија во која живеат.
Монотонијата на селскиот живот се разбива со доаѓањето на групата рударски инженери кои во планината вршат истражувања. Меѓу нив е и инженерот Виктор, кој го привлекува вниманието на учителката Марија. Таа е во дилема дали да ја прифати можноста да замине со него од селото и коренито да го измени својот живот. Сепак, пресудна е нејзината желба да им се помогне на децата и жителите од селото и таа останува.
Враќањето на остарениот печалбар Трендафил, вујко на Кате, претставува своевиден настан за животот на селото. Судбината на многумина во селото зависи од „богатството“ на вујкото кој се вратил од Америка…

ЖЕД е втор долгометражен игран филм во продукција на Филмско студио – Скопје и дистрибутерската куќа „Македонија филм“.Еден од најугледните филмски критичари во светот, Роналд Холовеј, во специјалното издание на Кинотеката на Македонија на англиски јазик „Kino – Macedonian film“, за ЖЕД оценува дека се работи за „пофален одговор“ на македонската кинематографија на интернационалниот успех на југословенскиот „црн бран“…

Возрасна категорија: 16 години

Влезница: 150 денари

 

 

12 ЈУЛИ (ПЕТОК) 20:30 ч.

13 ЈУЛИ (САБОТА) 20:30 ч.

14 ЈУЛИ (НЕДЕЛА) 20:30 ч.

15 ЈУЛИ (ПОНЕДЕЛНИК) 20:30 ч.

16 ЈУЛИ (ВТОРНИК) 20:30 ч.

17 ЈУЛИ (СРЕДА) 20:30 ч.

СИНЕДЕЈС

 

 

18 ЈУЛИ (ЧЕТВРТОК) 20:30 ч.

РУГАЊЕ СО ХРИСТА

(Mocking of Christ)

Игран филм, Македонија
2018, 84 мин., колор, ДЦП
Режија: Јани Бојаџи

Сценарио: Јани Бојаџи
Улоги:  Љупчо Тодоровски-Упа, Јоана Пилиху, Мето Јовановски, Јоана Поповска, Младен Крстевски

 

Александар е познат новинар во еден угледен француски политички весник, се враќа во неговото родно место Нивици, во преспанскиот дел на Егејска Македонија, со цел да дознае кој бил неговиот татко Лазар, кој долго време живеел во Македонија како политички емигрант.

 

Возрасна категорија: 16 години

Влезница: 150 денари

 

19 ЈУЛИ (ПЕТОК) 20:30 ч.

20 ЈУЛИ (САБОТА) 20:30 ч.

ДОМАЌИНСТВО ЗА ПОЧЕТНИЦИ

(Housekeeping for Beginners)

Игран филм, Македонија / Хрватска / Косово / Полска

2023, 108 мин., колор, ДЦП

Режија, Сценарио: Горан Столевски

Улоги: Анамариа Маринка, Алина Сербан, Самсон Селим, Владимир Тинтор, Миа Мустафа, Џада Селим, Сара Климоска, Розафа Целај, Ајше Усеини

 

Филмската приказна на Столевски се занимава со универзалните вредности на семејството – она во кое сме се родиле и она кое самите сме го избрале. Дита никогаш немала намера да биде мајка, но сега околностите ја присилуваат да ги згрижи малата немирна Миа и бунтовната тинејџерка Ванеса, ќерки на нејзината девојка. Гледаме битка помеѓу три своеглави жени кои полека прераснуваат во семејство и ќе сторат сѐ за да останат заедно.

 

Возрасна категорија: 16 години

Влезница: 150 денари

 

 

23 ЈУЛИ (ВТОРНИК) 20:30 ч.

БАЛ-КАН-КАН

(Bal-Kan-Kan)

Игран филм, Македонија, Италија

2005, 89 мин., колор, ДЦП

Режија, Сценарио: Дарко Митревски

Улоги: Владо Јовановски, Адолфо Марџота, Ѕвездана Ангеловска, Бранко Ѓуриќ, Тони Михајловски, Никола Којо

 

„Бал-Кан-Кан“ е македонски филм во италијанска копродукција, кој го следи животот на македонски бегалец кој патува низ Балканот за да ја пронајде својата свекрва која е завиткана во тепих. Оваа необична мисија го води низ различни земји и култури, додека се соочува со разни комични и трагични ситуации. Филмот вешто ги прикажува апсурдите и трагикомичните аспекти на животот на Балканот.

Сценариото на Митревски е интелигентно и полно со остри дијалози. Филмот успешно ги комбинира комичните и драматичните елементи, создавајќи приказна која е истовремено забавна и трогателна. Сцените се внимателно осмислени за да ги истакнат апсурдните и често суровите аспекти на животот на Балканот.

Музиката на филмот е уште еден силен елемент, со разновиден саундтрак кој дополнително ја збогатува атмосферата на филмот. Традиционалната балканска музика е вешто интегрирана, што придонесува за автентичноста и културниот контекст на приказната.

„Бал-Кан-Кан“ е филм кој не само што забавува, туку и поттикнува на размислување за комплексните политички и социјални прашања на Балканот.

 

Добитник е на Специјалната награда од филмските критичари на Русија на XXVII Московски Меѓународен Филмски Фестивал одржан во 2005 година.

 

Возрасна категорија: 16 години

Влезница: 150 денари

 

 

24 ЈУЛИ (СРЕДА) 20:30 ч.

ИСЦЕЛИТЕЛ

(Secret Ingredient)

Игран филм, Македонија

2017, 104 мин., колор, ДЦП

Режија: Ѓорче Ставрески

Сценарио: Ѓорче Ставрески

Улоги: Благој Веселинов, Анастас Тановски, Аксел Мехмет

 

ИСЦЕЛИТЕЛ е филм на Ѓорче Ставрески, кој е истовремено и сценарист и продуцент на филмот, а и монтажер на звукот. ИСЦЕЛИТЕЛ е филм што балансира меѓу семејна драма, црна комедија и социјален коментар. Веле (Благој Веселинов), механичар од железничко депо, немајќи пари да купи лекови, му дава на татко му Саздо (Анастас Тановски) колач направен од украдена марихуана за да му ги ублажи болките од рак. Набргу потоа, тој е притиснат од криминалците кои си ја бараат дрогата назад и растргнат од соседите-душкала, кои во него гледаат исцелител и последна надеж за оздравување…

ИСЦЕЛИТЕЛ е добитник на десетици награди и признанија во светот. На својата премиера на Солунскиот филмски фестивал во 2017, филмот ја доби наградата од публиката, со што стана прв македонски филм со ваква награда. Добитник е и на специјалната награда од жирито за сценарио на 17-тото издание на Медитеранскиот филмски фестивал во Брисел.

Возрасна категорија: 16 години

Влезница: 150 денари

 

 

25 ЈУЛИ (ЧЕТВРТОК) 20:30 ч.

СКОПЈЕ РЕМИКС

(Skopje Remixed)

Игран филм, Македонија

2012, 141мин., колор, ДЦП

Режија, Сценарио: НОВО МАКЕДОНСКО ВИДЕО – колектив на македонски режисери и филмски работници

Улоги: Оливер Митковкси, Камка Тоциновски, Милан Тоциновски, Ана Стојановска, Јулија Милкова, Софија Куновска, Дејан Лилиќ

 

„Скопје Ремикс“ е амбициозен и иновативен филм од 2012 година, создаден од колектив на македонски режисери. Филмот се состои од десет кратки приказни кои се фокусираат на различни аспекти на животот во македонската престолнина, Скопје. Со својот уникатен пристап и разновидност, „Скопје Ремикс“ нуди свеж поглед на градот и неговите жители, прикажувајќи го во светлина која е истовремено реалистична и магична.

Главната сила на филмот лежи во неговата способност да ги обедини различните стилови и гласови на десетте режисери, создавајќи кохезивно и возбудливо кинематографско искуство. Секој сегмент носи свој уникатен тон и перспектива, од комични и сатирични, до драматични и емотивни. Овој мултиперспективен пристап овозможува филмот да го прикаже Скопје како комплексен и разнолик град, исполнет со контрасти и парадокси.

Филмот ги комбинира елементите на реализмот и фантазијата, прикажувајќи го градот како место каде што секојдневието се среќава со необичното и неочекуваното. Темите кои се истражуваат во филмот вклучуваат љубов, идентитет, социјални неправди и човечка издржливост, секогаш со фокус на уникатниот урбан контекст на Скопје.

Секој сегмент е визуелно различен, со употреба на различни стилови и техники кои дополнително го збогатуваат визуелното искуство на гледачот. Од реалистични улични сцени до апстрактни и симболични кадри, филмот успева да го прикаже Скопје на начин кој е свеж и инспиративен.

Музиката и звукот во „Скопје Ремикс“ се исто така извонредно интегрирани, со внимателно избрани саундтрак нумери кои го дополнуваат и зајакнуваат наративот. Звуците на градот, заедно со оригиналните музички композиции, создаваат богата и автентична аудиовизуелна атмосфера.

Во целина, „Скопје Ремикс“” е филм кој успева да го прикаже духот и енергијата на Скопје на начин кој е истовремено забавен и длабок. Со својата мултиперспективна структура и разновидни приказни, филмот нуди богат и комплексен поглед на животот во македонската престолнина. Ова дело на групата автори е значаен придонес во современата македонска кинематографија и заслужува да биде гледано и ценето од пошироката публика.

 

НАГРАДИ: Специјална награда од жири – Фестивал на храна и филм, Поградец, Албанија, 2013

 

 

26 ЈУЛИ (ПЕТОК) 20:30 ч.

 

КРАТКИ МАКЕДОНСКИ ФИЛМОВИ – СКОПСКИ ЗЕМЈОТРЕС

 

Школите и универзитетот во скопската катастрофа 17 мин.

Писмо од Скопје 16 мин.

Проштевање 7 мин.

Скопје, 26.7.1963 15 мин.

Катастрофа, страдања, надежи 16 мин.

 

 

27 ЈУЛИ (САБОТА) 20:30 ч.

МАКЕДОНИУМ: ДРАМАТУРГИЈА НА НЕЗАВРШЕНОТО

(Macedonium: Dramaturgy of the Unfinished )

2022, колор, ДЦП

Режија: Теона Стругар Митевска

Сценарио: Јане Чаловски, Христина Ивановска Улоги: Марко Богдановски, Симона Димковска

 

Долгогодишните интердисциплинарни истражувања на Христина Иваноска и Јане Чаловски резултираа со повеќеслојно филмско дело. „Македониум: Драматургија на недовршеното“ е колаборативен филм на режисерката Теона Стругар Митевска и уметниците Христина Иваноска и Јане Чаловски работен врз основа на истоимената книгата на Иваноска и Чаловски, која се фокусира на приказната за „Македониум“, најистакнатиот меморијален комплекс изграден во социјалистичка Македонија во периодот помеѓу 1969-1974 година и открива непознати страници од македонската историја

Возрасна категорија: 16 години

Влезница: 150 денари

 

 

30 ЈУЛИ (ВТОРНИК) 20:30 ч.

31 ЈУЛИ (СРЕДА) 20:30 ч.

МЕДЕНА НОЌ

(Honey Night)

Игран филм, Македонија

2015,  89 мин., колор, ДЦП

Режија: Иво Трајков

Сценарио: Иво Трајков

Улоги: Никола Ристановски, Верица Недеска

 

Скопје, рани 1990-ти години, прослава на Национален празник на од неодамна формираната независна држава Република Македонија, истовремено и 10-годишнина од бракот помеѓу Никола, заменик-министер, и неговата сопруга Ана. Приказната започнува со нивното враќање дома од приемот кај Премиерот. Во текот на линеарното дејствие кое се одвива во една ноќ во која кулминира мрачната криза на главните протагонисти, проследуваме флеш-бек секвенци од приемот кои ја следат втората наративна линија на оваа приказна каде се отсликува професионалниот живот и искушенијата на Никола, инволвиран во еден политички скандал во неговото министерство поради кој се уапсени министерот и неколку негови соработници.

Тие се свесни дека нивниот дом е прислушуван и точно знаат во кои простории се инсталирани уреди за прислушување. Ана, разочарана дека Никола заборавил на нивната годишнина, започнува расправија. Никола, пак, обземен од стравот поради апсењата и дека и него го очекува истата судбина, упорно се обидува да го пронајде извештајот за приватизација на едно државно претпријатие, кој самиот го изготвил, а е причина за скандалот. Негова главна цел и преокупација е да го уништи извештајот и сите останати докази кои ги чува во својот дом, а кои го поврзуваат со случајот. На врвот на нивната расправија, тајната полиција се појавува во нивниот дом… По нивното заминување, Ана и Никола откриваат дека насекаде во куќата се инсталирани уреди за прислушување, дури и на места каде што сметале дека ги нема. Во новонастанатата ситуација, Ана заборава на својот гнев и е обземена од страв за судбината на својот сопруг. Тие повеќе не се расправаат. По долгата исцрпувачка ноќ, Никола решава да се помири со својата судбина и да го чека утрото. Но…

 

Возрасна категорија: 16 години

Влезница: 150 денари