Më datë 10 shkurt (e premte) me fillim nga ora 20:00 në Kinotekë do të festohet një jubile e pazakontë dhe fisnike – 50 vjet punë e punëtorit të filmit amatorë Petre Çapovski.

Në programin e mbrëmjes kushtuar Çapovskit do të shfaqen 10 tituj nga etapat e ndryshme të filmit të tij joprofesional.

Ata që e njohin Çapovski-n dhe entuziazmin e tij për filmin, do të shtojnë se Petre po feston 50 vitet e para të punës së tij. Çapovski ka lindur në Shkup në vitin 1954, ai punon si sipërmarrës, por mbi të gjitha është mjeshtër i filmit amator – pronar krenar i titullit të dhënë nga Sindikata e kinemasë së Maqedonisë.

Me filma ka filluar të merret në vitin 1970, është anëtar i kino-klubit “Kamera 300” nga Shkupi, ndërsa nga viti 1980 në kino-klubin amator (AKK). Çapovski është autor i më shumë se 70 filmave nga kategori të ndryshme që ka marrë pjesë në një duzinë festivalesh shtetërore të filmit amator në Maqedoni, pastaj në festivale në ish-Jugosllavinë federale, si dhe në festivale ndërkombëtare të filmit.

Filmi artistik është imperativi kryesor krijues i Çapovskit. Filmi i tij artistik TAKIMI është filmi i parë maqedonas që shpërblehet në UNICA, festivali botëror i filmit jo-profesional (amator) në botë. Çapovski është edhe delegati i parë i Maqedonisë si shtet anëtar i UNICA-s. Suksesit të filmit TAKIMI iu bashkuan edhe arritjet e tjera të tij: DËSHIRA, NDJEKJA, URA, TUNDIMI, DUKE KËRKUAR TALIAN, VALLËZIM ME KUKULLA, SIÇ PO KALON KOHA, DIEL ME SHI, GJAK, KAVALL, 100 VJET MË PAS…, kurse në vitin 1983 realizoi dhe filmin e tij të parë profesional ATHINA, i cili tërhoqi vëmendjen e kritikës së filmit dhe audiencës.

Ndër çmimet e shumta që ka marrë Çapovski për veprën e tij unike janë shtatë “Grand Prix” nëpër festivalet shtetërore të filmit në Maqedoni, pastaj “Grand Prix” në festivalin ndërkombëtar të filmit dokumentar jo-profesional në Manastir, një pllakë bronzi në festivalin botërorë filmit jo-profesional UNICA… Çapovski është fitues i çmimeve të UNESCO-s për filmin e tij GJAK në Kroaci në vitin 2006, dhe çmimit UNICA për  filmin 100 VJET MË PAS në Rumani në vitin 2016.

Çapovski ishte anëtar i jurive prestigjioze nëpër festivale në Maqedoni, Kroaci, Serbi dhe Bullgari. Kishte nderin dhe privilegjin të ishte autori dhe anëtari i parë i filmit dhe jurisë në festivalin UNICA në Ruse, Bullgari, në vitin 2012.

Çapovski me dekada është përfshirë edhe në veprimtarinë pedagogjike në filmin jo-profesional, duke përcjellë njohuritë dhe përvojën e tij tek brezat e rinj në kino-klubin Akademik dhe në shkollën e filmit të organizuar nga Sindikata e Kinemasë së Maqedonisë dhe Teknika Kombëtare e Maqedonisë përmes leksioneve dhe ushtrimeve praktike filmike.