Përsëri, veriu vjen në jug. Këtë herë në muajin gusht. Përsëri filma suedez, në Kinotekë, në skenën verore. Kësaj rradhe, përzgjedhje nga produksioni i fundit dokumentar suedez. Çfarë krijuan  krijuesit e shkollës së dokumentarëve skandinav? Duke filluar nga historia e kulturës queer dhe trans në Suedi, përmes një rrëfimi të jetës së popullsisë autoktone, deri te temat e përfshira në shoqëri. Kjo është vetëm një pjesë e asaj që do të mund të shihet dhe komentohet. Ndjekësit e filmit do të kenë gjithashtu mundësinë të shikojnë një dokumentar për kulturën e kanabisit, filmin më të fundit të Mia Hansen-Love me protagoniste françezja femme fatale Leila Seydoux, si dhe premierën e shumëpritur të filmit të ri të Christopher Nolan, epikës biografike Oppenheimer. Është filmi i momentit, i komentuar dhe i analizuar kudo, një vepër e fuqishme që na vë gishtin në kokë, për të menduar se çfarë është në thelb të energjisë bërthamore. Fundi i muajit është i rezervuar për festivalin e filmave pa zë dhe klasik. Shihemi në skenën verore në Kinotekë, destinacioni i preferuar i dashamirëve të filmave të mirë.

PROGRAMI I MUAJIT GUSHT 2023

 

1 GUSHT (E Martë), ora 18:00.

 

BRESHKA E KUQE

(La tortue rouge / The Red Turtle)

Film i animuar, Francë / Belgjikë / Japoni

2016, 80 min., kolor, DCP

Regjia: Michael Dudok de Wit

Skenari: Michael Dudok de Wit, Pascale Ferran

Zërat: Emmanuel Garijo, Tom Hudson, Baptiste Goy

 

Kategoria e moshës: 12 vjeç

Hyrja: 150 denarë

 

 

 

 

1 GUSHT (E Martë), ora 20:00.

3 GUSHT (E Enjte), ora 20:00.

4 GUSHT (E Premte), ora 20:00.

5 GUSHT (E Shtunë), ora 20:00.

7 GUSHT (E Hënë), ora 18:00.

8 GUSHT (E Martë), ora 18:00.

9 GUSHT (E Mërkurë), ora 18:00.

 

PËRGJITHMONË TË RINJ

(Les Amandiers / Forever Young)

Film artistik, Francë/Itali

2022, 126 min., kolor, DCP

Regjia: Valeria Bruni Tedeschi

Skenari: Valeria Bruni Tedeschi, Caroline Deruas-Garrel, Noémie Lvovsky

Luajnë: Nadja Tereskiewicz, Sofian Benasse, Louis Garrel, Misha Lescott, Noam Edge, Vasiliy Schneider

 

Kategoria e moshës: 14 vjeç

Hyrja: 150 denarë

 

 

3 GUSHT (E Enjte), ora 18:00.

4 GUSHT (E Premte), ora 18:00.

5 GUSHT (E shtunë), ora 18:00.

7 GUSHT (E Hënë), ora 20:00.

8 GUSHT (E Martë), ora 20:00.

9 GUSHT (E Mërkurë), ora 20:00

17 GUSHT (E Enjte), ora 18:00

21 GUSHT (E Hënë), ora 18:00.

22 GUSHT (E Martë), ora 18:00.

23 GUSHT (E Mërkurë), ora 18:00

 

NJË MËNGJES I BUKUR

(Un Beau Matin)

 

Film artistik, Suedi / Francë

 

2022, 112 min., kolor, DCP

 

Regjia dhe skenari: Mia Hansen-Love

 

Aktorët: Lea Sejdu, Paskal Greggory, Melvil Poupaud, Nicole Garcia

 

Kategoria e moshës: 14 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

10 GUSHT (E Enjte), ora 20:00.

 

“KRENARI DHE PARAGJYKIME” – HISTORI FILMI QUEER

(Fördom & stolthet – en queer filmhistoria)

Film dokumentar, Suedi / Finlandë / Islandë

2022, 100 minuta, kolor, DCP

Regjia: Eva Beling

Skenari: Eva Beling

Pjesmarrës: Harriet Andersson, Liv Ullmann, Levan Akin, Greta Garbo, Ingrid Bergman

 

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

11 GUSHT (E Premte), ora 20:00.

 

HISTORIA – QEPJE PËR SAPMIN

(Historjá – Stygn për Sápmi)

Dokumentar, Suedi

2022, 97 min., kolor, DCP

Regjia: Thomas Jackson

Skenari: Thomas Jackson

Pjesëmarrës: Britta Marakatt-Labbajohn, Isaac Labba

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

 

12 GUSHT (E shtunë), ora 20:00.

 

FËMIJËT E ARMIKUT

(Children of the Enemy)

Film dokumentar, Suedi/Danimarkë

2021, 97 min., kolor, DCP

Regjisor: Gorki Glaser-Müller

Skenari: : Gorki Glaser-Müller

Pjesmarrës: Patricio Galvez, Clive Stafford Smith, Isabel Coles

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

 

 

14 GUSHT (E Hënë), ora 20:00.

 

KORI – NJË TREGIM I KORIT KISHTARË TENSTA

(Kören – En film om Tensta Gospel Choir)

Film dokumentar, Suedi

2021, 97 min., kolor, DCP

Regjia: Amanda Pesikan

Skenari: Amanda Pesikan

Pjesmarrës: Kori Tensta Gospel

 

 

Kategoria e moshës: 8 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

 

15 GUSHT (E Martë), ora 20:00.

 

SABAYA

(Sabaya)

Film dokumentar, Suedi

2021, 90 min., kolor, DCP

Regjia: Hogir Hirori

Skenari: Hogir Hirori

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

 

 

16 GUSHT (E Mërkurë), ora 18:00.

18 GUSHT (E Premte), ora 18:00.

19 GUSHT (E shtunë), ora 18:00.

 

KAFTANI I KALTËRT

(Le bleu du caftan)

Film artistik, Belgjikë/Francë/Marok/Danimarkë

2023, 118 min., kolor, DCP

Regjia: Maryam Touzani

Skenari: Maryam Touzani

Luajnë: Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui, Monya Lamkimel, Abdelhamid Zoughi, Zakaria Atifi

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

16 GUSHT (E Mërkurë), ora 20:00.

17 GUSHT (E Enjte), ora 20:00.

21 GUSHT (E Hënë), ora 20:00.

22 GUSHT (E Martë) ora 20:00.

23 GUSHT (E Mërkurë) ora 20:00.

 

PACIFIKIMI – VUAJTJE NË ISHUJ

(Pacifiction: Tourment sur les Îles)

Film artistik, Francë/Spanjë/Gjermani/Portugali

2023, 165 min., KOLOR, DCP

RegjiA: Maryam Tuzani

Skenari: Albert Serra, Baptiste Pinteaux

Luajnë: Benoît Magimel, Sergi López, Cécile Guilbert, Marc Susini

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

18 GUSHT (E Premte), ora 20:00.

19 GUSHT (E Shtunë), ora 20:00.

 

ZËRI I HESHTJES

(Rebirth: Voice of Silence)

Film artistik, Maqedoni

2022, 82 min., kolor, DCP

Regjia: Ilija Pavlov

Skenari: Ilija Pavlov

Rolet: Ilija Pavlov, Dushica Nastova

 

Kategoria e moshës: 14 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

24 GUSHT (E Enjte), ora 18:00.

25 GUSHT (E Premte), ora 18:00.

25 GUSHT (E Shtunë), ora 18:00.

 

NATA E 12 TETORIT

(The Night of The 12th)

Film artistik, Francë/Belgjikë

2023, 114 min., kolor, DCP

Regjia: Dominik Moll

Skenari: Pauline Guéna, Gilles Marchand

Luajnë: Bastien Bouillon, Bully Lanners, Theo Colby

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

24 GUSHT (E Enjte), ora 20:00.

25 GUSHT (E Premte), ora 20:00.

26 GUSHT (E Shtunë), ora 20:00.

 

OPENHEIMER

(Openheimer)

Film artistik, SHBA/Britani e Madhe

2023, 180 min., kolor, DCP

Regjia: Christopher Nolan

Skenari: Christopher Nolan

Luajnë: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh (Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh)

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

 

 29 GUSHT (E Martë)

30 GUSHT (E Mërkurë)

31 GUSHT (E Enjte)

 

FESTIVAL I FILMIT PA ZË DHE KLASIK