Shumëllojshmëria – kjo është karakteristikë e ofertës filmike të Kinotekës për muajin tetor. Pse? Sepse ka filma nga kinematografi të ndryshme, me data të ndryshme kur janë krijuar, me diskurs të ndryshëm estetik, nga zhanre të ndryshme. Megjithatë, dominon forma artistike, e cila është edhe më e pëlqyera. Nuk do të gabojmë nëse veçojmë veprën e kinematografit të njohur dhe të vlerësuar gjerman Volker Shlendorf, me të cilin nis programi mujor. Dy filmat e tij të parë, që datojnë nga vitet e gjashtëdhjeta të shekullit të njëzetë, kanë karakteristikat estetike dhe madje etike të asaj dekade. Në filmin e dytë të këtij mini-ciklit të Shlendorfit, SHKALLA E VRASJES, muzika është tërësisht e kompozuar nga Brian Jones – anëtari i humbur i Rolling Stones, të cilët, meqë ra fjala, aktualisht janë duke promovuar albumin e tyre të ri. Ata janë të pathyeshëm, për më shumë se gjysmë shekulli. Një tjetër gjigand i muzikës moderne, Jimmy Page i Led Zeppelin, luajti pjesë të kitarës në kolonën zanore të filmit. Kinoteka ka vendosur ta vazhdojë këtë rrugëtim filmik me dy filma hungarez që kanë një histori të mirë duke marrë parasysh vitet e krijimit. Ajo që është interesante është se filmat janë pronë e Kinotekës, në formatin 35 mm. Tipike për një institucion filmik, me karakter arkivor dhe muzeor, siç është Kinoteka. Skena e filmit hungarez nga vitet e 70-ta të shekullit të kaluar është analizuar dhe komentuar hollësisht nga Dina Yordanova, një teoriciene e nderuar e filmit, në librin e saj “Kinematografia e Evropës tjetër”, të promovuar këtu në Shkup, botuar nga Kinoteka. Përveç filmave “të vjetër” prej dekadash, nuk do të mungojnë as premierat. Një prej tyre është shfaqja e filmit të fundit të firmosur nga tashmë legjendarët, mbi të gjitha në korniza evropiane, vëllezërit Darden nga Belgjika. Filmi TORRI DHE LOKITA është një triler social që është një shëmbëlltyrë për padrejtësitë themelore, ekonomike, sociale dhe racore që janë në zemër të shoqërisë së sotme. Filmi u shfaq premierë në Festivalin e Filmit në Kanë 2022, ku konkurroi për Palmën e Artë dhe fitoi çmimin special të 75-vjetorit të festivalit. Në këtë periudhë kohore shikuesve do t’u ofrohet filmi TATUAZHI i regjisorit Stole Popov. Filmi ka marrë një status kulti dhe ajo që i jep specifikë është se shumë rreshta prej tij janë përdorur prej vitesh në bisedat e Shkupit. Përmbajtja e programit të kinemasë së muajit tetor, përfshin dy filma tanë që janë shum të freskët sa i përket datës së prodhimit. Fjala është për filmat M të Vardan Tozias dhe TE DUA, BETOHEM të Marjan Gavrilovskit.

 

Në pjesën e fundit të muajit të vjeshtës, Kinoteka do t’i çojë shikuesit në eko-sferë, me Festivalin e filmit malor. Bota e animuar e kinemasë do të shfaqet në përzgjedhjen e titujve të përzgjedhur nga arkivat e Zagreb Film. Dashamirët e filmit e mbajnë mend mirë se Dushan Vukotiç, fituesi i parë jugosllav i çmimit Oskar, është pikërisht nga ajo shkollë. Me këtë, një tjetër ofertë e pasur mujore e filmave do të marrë fund. Shihemi në hapësirat e kinemasë së Kinotekës.

 

PROGRAMI I MUAJIT TETOR

2 TETOR (E HËNË), ora 18:00.

3 TETOR (E MARTË), ora 18:00.

4 TETOR (E MËRKUR), ora 18:00.

 

FËMIJËT E NJERËZVE TË TJERË

(Other People’s Children / Les enfants des autres)

Film artistik, Francë

2022, 103 min., kolor, DCP

Regjia: Rebecca Zlotowski

Skenari: Rebecca Zlotowski

Rolet: Virginie Efira, Roschdy Zem, Chiara Mastroianni

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

(2 TETOR (E HËNË), ora 20:00.

3 TETOR (E MARTË), ora 20:00.

4 TETOR (E MËRKUR), ora 20:00.

 

FESTA E PUNËS

 

Film artistik, Bosnje dhe Hercegovinë / Serbi / Kroaci / Maqedoni

2022, 113 min., kolor, DCP

Regjia: Pjer Žalica

Skenari: Pjer Žalica

Rolet: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamoçak

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

6 TETOR (E PREMTE), ora 20:00.

 

SHKALLA E VRASJES

(Mord und Totschlag / Degree of Murder)

 

Film artistik, Gjermani/Francë

 

1967, 87 min., kolor, DCP

 

Regjia: Volker Schlöndorff

 

Skenari: Volker Schlöndorff, Gregor von Rezzori, Niklas Frank, Arne Boyer

 

Rolet: Anita Pallenberg, Hans Peter Hallwachs, Manfred Fischbeck

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

7 ОКТОМВРИ (САБОТА), 20:00 ч.

7 TETOR (E SHTUNË), ora 20:00.

 

 

ASTER FEST

 

 

IVALU

 

IVALU nga Anders Walter dhe Pipaluk K. Jørgensen (Danimarkë), film me metrazh të shkurtër, i nominuar për Oscar dhe fitues i çmimit “Patkua e Artë” (Grand Prix) në “Asterfest”

(IVALU by Anders Walter & Pipaluk K. Jørgensen, 2023, Denmark, 17’)

Ivalu është zhdukur. Motra e saj e vogël po e kërkon me ngulm. Babai i saj nuk ndërmerr asnjë. Natyra e pafund grenlandeze fsheh sekrete. Ku është Ivalu?

 

EZH

 

EZH nga D. Mitry (SHBA), film artistik i metrazhit të shkurtër, fitues i çmimit “Patkua e Argjendtë” në Asterfest

(HEDGEHOG by D. Mitry, 2022, USA, 17’)

Kur fillon lufta në Ukrainë, Nina gjashtëvjeçare dërgohet në një fshat të largët për të jetuar, te gjyshen e saj. Jashtë, pranë shtëpisë, Nina zbulon një ushtar rus të plagosur rëndë.

SHTYPJE

 

SHTYPJE nga Emmy Patmore dhe Anna Dvořák (Australi), film me metrazh të shkurtër, fitues i çmimit “Patkua e Bronztë” në Asterfest

PINCH by Aimee Patmore & Anna Dvorak, 2023, Australia, 9’)

Një studente në vitin e fundit të shkollës së mesme lufton me një sëmundje të heshtur që ia fsheh nënës së saj dhe vazhdon të jetë e pushtuar nga presioni i familjes, bashkëmoshatarëve dhe shoqërisë.

 

LAMTUMIRA IRLANDEZE

 

LAMTUMIRA IRLANDEZE nga Tom Berkley dhe Ross White (MB), film i metrazhit të shkurtë, fitues i çmimit Oscar dhe fitues i çmimit Special në Asterfest

 

(AN IRISH GOODBYE by Tom Berkeley & Ross White, 2022, UK, 23’)

Në një fermë rurale në Irlandën e Veriut, vëllezërit e larguar Turlogh dhe Lorcan detyrohen të lidhen mes vete pas vdekjes së parakohshme të nënës së tyre. Por kur të dy zbulojnë listën e dëshirave të paplotësuara të nënës së tyre të ndjerë, lidhja e tyre e dhimbshme merr një kthesë tjetër.


 

9 TETOR (E HËNË), ora 20:00.

VULA E PESTË

(Az ötödik pecsét / The Fifth Seal)

 

Film artistik, Hungari

 

1976, 111 min., kolor, DCP

 

Regjia: Zoltán Fábri

 

Skenari: Zoltán Fábri, Ferenc Sánta

 

Rolet: Lajos Öze, László Márkus, Ferenc Bencze, Sándor Horváth, István Dégi, Zoltán Latinovits, Gábor Nagy

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 200 denarë

 

 

10 TETOR (E MARTË), ora 20:00.

 

ANGI VERA

(Angie Vera)

 

Film artistik, Hungari

 

1978, 96 min., kolor, 35mm

 

Regjia: Gábor Pál

 

Skenari: Gábor Pál, Endre Vészi

 

Rolet: Vera Pap, Erzsi Pásztor, Éva Szabó

 

 

Kategoria e moshës: 12 vjeç

Bileta: 100 denarë

 

12 TETOR (E ENJTE), ora 18:00.

19 TETOR (E ENJTE), ora 20:00.

 

TORRI DHE LOKITA

(Tori et Lokita)

 

Film artistik, Francë / Spanjë / Gjermani / Portugali

 

2023, 88 min., kolor, DCP

 

Regjia: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

 

Skenari: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

 

Rolet: Mbundu Joely, Alban Ukaj, Tijmen Govaerts, Charlotte De Bruyne, Nadège Ouedraogo

 

 Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

12 TETOR (E ENJTE), ora 20:00

 

TATUAZHI

(Tattoo)

Film artistik, Maqedoni

1991, 132 min., kolor, 35 mm

Regjia: Stole Popov

Skenari: Mirko Kovach

Rolet: Meto Jovanovski, Aleksandar Çaminski, Danço Chevrevski, Kiril Pop Hristov, Svetozar Cvetkovic, Zoran Cvijanovic, Jovica Mihajlovski

 

Kategoria e moshës: 12 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

20 TETOR (E PREMTE), ora 20:00.

21 TETOR (E SHTUNË) ora 18:00.

27 TETOR (E PREMTE) ora 18:00.

28 TETOR (E SHTUNË) ora 18:00.

 

TE DUA, BETOHEM

(Te dua, I Swear )

 

Film artistik, Maqedoni

2023, 124 min., kolor, DCP

Regjia: Marjan Gavrilovski

Skenari: Nikola Kuzelov

Rolet: Nikola Kuzelov, Atanas Atanasovski, Valentin Vidovic, Angela Stojanovska, Senko Velinov, Tony Mihajlovski, Igor Djambazov, Ismail Kasumi, Mirsad Ibazi, Mimi Tanevska, Vlado Jovanovski, Firdaus Nebi, Eldin Shiroki, Nadica Petrovaska, Rush Betish.

 

 

Kategoria e moshës: 12 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

 

24 TETOR (E HËNË), ora 18:00.

25 TETOR (E MARTË), ora 18:00.

26 TETOR (E ENJTE), ora 18:00.

27 TETOR (E ENJTE), ora 20:00

28 TETOR (E ENJTE), ora 20:00

 

M

(M)

Film artistik, Maqedoni / Kroaci / Kosovë / Francë / Luksemburg

2022, 96 min., kolor, DCP

Regjia: Vardan Tozija

Skenari: Vardan Tozija

Rolet: Matej Sivakov, Sashko Kocev, Aleksandar Nichovski, Kamka Tocinovski, Toni Mihajlovski, Bojana Gregoriç Vejzoviq, Boris Damovski, Blagoj Veselinov, Zhaklina Petrovska, Oliver Mitkovski, Miroslav Petkoviç, Jasmina Bilaloviç, Vladimir Ajzoviç

 

 

Kategoria e moshës: 12 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

24 TETOR (E HËNË), ora 20:00.

25 TETOR (E MARTË), ora 20:00.

26 TETOR (E ENJTE), ora 20:00.

 

FESTIVAL I FILMIT MALOR

 

 

 

30 TETOR (E HËNË), ora 18:00.

31 TETOR (E MARTË), ora 18:00.

 

PËRZGJEDHJA E FILMAVE TË ANIMATUR TË “ZAGREB FILM”

 

PREMIERA

(Premijera)

 

Film i animuar, Kroaci

1957, 10 min., kolor, DCP

Regjia: Nikola Kostelac

Skenari: Vladimir Tadej, Vatroslav Mimica

 

Një buton, i shqyer nga jaka e një tenori, zgjon audiencën snobiste të fjetur në premierën e operës.

 

KONCERT PËR MATROLEZ

(Koncert za mašinsku pušku)

 

Film i animuar, Kroaci

1958, 14 min., kolor, DCP

Regjia: Dushan Vukotiq

 

Udhëheqësi i një bande gangsterësh vendos një përmendore të drejtësisë përpara bankës dhe e përdor atë si mbulesë për të gërmuar një tunel në kasafortën e bankës.

 

 

I VETMUAR

(Samac)

 

Film i animuar, Kroaci

1958, 12 min., kolor, DCP

Regjisor: Vatroslav Mimica

Skenari: Ivo Vrbanić

 

Historia e çlirimit të një individi të tjetërsuar dhe të vetmuar.

 

 

NJERI DHE HIJE

(Čovjek i sjena)

 

Film i animuar, Kroaci

1960, 9 min., kolor, DCP

Regjia: Dragutin Vunak

 

Një burrë përpiqet të shpëtojë nga hija e tij.

 

 

SURROGAT

(Surogat)

 

Film i animuar, Kroaci

1961, 10 min., kolor, DCP

Regjia: Dushan Vukotiq

Skenari: Rudolf Sremec

 

Në plazhin e detit, notari fryn çdo gjë që do me ndihmën e një pompe ajri.

 

 

 

DON KISHOTI

(Don Kihot)

 

Film i animuar, Kroaci

1961, 11 min., kolor, DCP

Regjia dhe skenari: Vlado Kristl

 

Don Kishoti dhe shërbëtori i tij besnik Sanço Panza enden në ditët e sotme.

 

 

NJË KRONIKË E VOGËL

(Mala kronika)

 

Film i animuar, Kroaci

1962, 11 min., kolor, DCP