MUAJI MARS NE KINOTEKË

 

NJË ZGJEDHJE E PASUR ME CILËSI DHE INOVACION

Mars – muaji kur fillon pranvera. Më shumë dritë, ditë më e gjatë, ngjyra të ndryshme. Sido që të jetë, një muaj i pritur me padurim. Me ofertën në programin e saj, Kinoteka vendosi t’i përgjigjet muajit të pranverës.

Në fillim dhe në fund të ofertës, Kinoteka do të shfaqë filmat që shënojnë tre dekada nga premiera. Përvjetori i parë është PULP FICTION realizuar nga Quentin Tarantino. Ky film klasik ushtroi një ndikim të jashtëzakonshëm në rrjedhën e mëtejshme të artit filmik dhe ringjalli Xhon Travoltan e harruar atëherë. Nga ana tjetër, Luc Besson promovoi talentet e aktrimit Natalie Portman dhe Gary Oldman me veprën e tij LEON PROFESSIONAL.

Jubileu i madh, 60-vjetori i vdekjes së pionierit të filmit në Ballkan, Milton Manaki, do të jetë në fokusin e hapjes së karvanit filmik në edicionit e muajit mars në Kinotekë. Do të prezantohet edicioni DVD me xhirimet e restauruara të vëllezërve Manaki nga fillimi i shekullit të 20-të. DVD-ja përmban xhirimet e para të vëllezërve Manaki – nga gjyshja e tyre, Despina 114-vjeçare, e cila tjerrte në fshatin e tyre të lindjes, Avdela, dhe pamjet e kamerës së tyre duke regjistruar ngjarje të rëndësishme historike. Vepra e vëllezërve Manaki është e dokumentuar në projektin RRËFIME NË FOTOGRAFI, si punë e përbashkët e regjisorit Robert Jankulovski dhe skenaristes Ilindenka Petrusheva. Para shfaqjes, regjisori Jankullovski do të ketë një prezantim për veprën e Milton Manakit.

Si rezultat i kësaj, filmat vijojnë në ciklin LAUREATËT E VËLLEZËRVE MANAKI. Do të fillojë me filmin e njohur FATI I PABESUESHËM I AMELIE POULAINIT. Ky është ndoshta filmi më i famshëm i regjisorit të madh francez Zhan-Pierre Genet. Menjëherë pas premierës, filmi fitoi simpatinë e publikut por edhe të kritikës dhe pas dy dekadash mori status kulti. Asnjë protagoniste e filmit francez të këtij shekulli nuk është aq e dashur sa Amelie. Filmi klasik i preferuar i Tarantinos, I MIRI, I KEQI DHE I SHËMTUARI, dhe drama biografike e mirënjohur ERIN BROKOVIÇ, me protagoniste Zhulia Roberts në rolin e fituesit të çmimit Oskar, e përmbyllin këtë cikël. Filmat do të projektohen në shirit origjinal 35 mm.

As në muajin mars nuk do të mungojnë veprat, kësaj radhe të metrazhit të shkurtë, nga disa regjisorë maqedonas. Këta janë filmat më të vjetër si EMBRIO NO M, PËRSHTYPJET DIMËRORE, MONUMENT, si dhe filmat e ri KUTITË dhe A JE BURRË?

Kinoteka e konsideroi të nevojshme të shihte të dy filmat PA DIEL dhe NIVELI 5 të autorit eksperimental francez Kris Marker. Kjo është një hyrje e shkëlqyer për përmbajtjen thelbësore të këtij muaji. Në serialin e quajtur DITËT E FRANKOFONISË do të shfaqen arritje të një nga kinematografitë më cilësore dhe më me ndikim evropian.

Do të ketë edhe ditë për kinematografinë sllovake, aq më interesante, sepse këtu tek ne nuk dihet shumë për të. RETROSPEKTIVA E FILMIT KLASIK SLOVAK është një mundësi vërtet e rrallë për audiencën e filmit maqedonas që të marrë një pasqyrë thelbësore në historinë e një kinemaje relativisht të afërt, si ajo sllovake. Siç tregon edhe emri i retrospektivës, është një përzgjedhje e klasikëve të kinematografisë sllovake nga periudha e Çekosllovakisë komuniste.

Kinoteka në muajin mars, e cila zgjat 31 ditë kalendarike, padyshim që nuk do t’i zhgënjejë filmdashësit, por do t’i bëjë ata më të pasur me njohuri të reja dhe eksperienca të reja filmike. Kjo është e mjaftueshme për të mbushur vendet në kinema.

 

 

1 MARS (E PREMTE) ora 18:00.

 2 MARS (E SHTUNË) ora 18:00.

 

FSHATARËT

(The Peasants)

Film artistik, Poloni, Serbi, Lituani

2023, 115 min., kolor, DCP

Regjia: DK Welchman, Hugh Welchman

Skenari: DK Welchman, Hugh Welchman, Wladyslaw Reymont

Rolet: Kamila Urzedovska, Robert Gulaçyk, Mirosllav Baka, Sonja Mjetelica, Eva Kasprzhyk

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë 

 

 

1 MARS (E PREMTE) ora 20:00.

2 MARS (E SHTUNË) ora 20:00.

14 MARS (E MËRKUR) ora 20:00.

 

PULP FICTION

(Pulp Fiction)

Film artistik, SHBA

1994, 154 min., kolor, 35 mm

Regjia: Quentin Tarantino

Skenari: Quentin Tarantino, Roger Avary

Rolet: Xhon Travolta, Samuel L. Xhekson, Uma Thurman, Harvey Keitel, Tim Roth, Rosanna Arquette, Kristofer Walken, Bruce Willis

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë 

 

 

5 MARS (E MARTË) ora 18:00.

 

SHFAQJE FILMASH ME RASTIN E 60 VJETORIT TË VDEKJES SË MILTON MANAKI

RRËFIME NË FOTOGRAFI (Story in pictures)

Prezantim nga M.Sc Robert Jankulovski

Film dokumentar, Maqedoni e Veriut

2017/2018, 70 min., bardhezi/kolor, DCP

Regjia: Robert Jankulovski

Skenari: Ilindenka Petrusheva, Robert Jankuloski

 

Më 5 mars, 60 vjet pas vdekjes së Milton Manakit, në kino sallën e Kinotekës do të shfaqet filmi dokumentar “Manaki – Rrëfime në fotografi”, për veprimtarinë fotografike të Janakit dhe Milton Manakit si dhe opusi përkatës i 42 filmave, të cilët këta pionierë ballkanik të kinematografisë i kanë xhiruar me kamerën e tyre ikonike, Kamera 300.

 

 

5 MARS (E MARTË) ora 20:00.

 

 60 VJET NGA VDEKJA E MILTON MANAKIT

SHFAQJA E EDICIONIT DVD TË VEPRËS FILMIKE TË VËLLEZËRVE MANAKI

 

 

6 MARS (E MËRKUR) ora 20:00.

 

LAUREATET E VËLLEZËRVE MANAKI

 

FATI I PABABESUESHËM I AMELY POULENIT

 

(Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain)

 

Film artistik, Francë

2001, 154 min., kolor, 35 mm

Regjia: Zhan-Pierre Jeunet

Skenari: Guillaume Laurant

Rolet: Audrey Tatou, Matthew Kasowitz, Rufus, Loretta Cravotta, Serge Merlin

Drejtor i fotografisë: Bruno Delbonnel

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

7 MARS (E ENJTE) ora 20:00.

 

FILMA TË SHKURTËR MAQEDONISË

 

EMBRIO NO M. Film i animuar 8′

(Embrio No)

 

Film i animuar, Maqedoni

1971, 8 min., kolor, 35 mm

Regjia: Petar Gligorovski

Skenari: Petar Gligorovski

 

PËRSHTYPJET DIMËRORE

(Winter Impresions)

 

Film dokumentar, Maqedoni

1962, 12 min., bardh e zi, 35 mm

Regjia: Koço Nedkov

Skenari: Koço Nedkov

 

MONUMENT

(Monument)

 

Film artistik, Maqedoni

1968, 9 min., bardh e zi, 35 mm

Regjia: Veljo Liçenoski

Skenari: Boshko Smaqoski

Rolet: Darko Dameski

 

KUTITË

(Boxes)

 

Film artistik, Maqedoni, Serbi

2023, 12 min., kolor, DCP

Regjia: Angela Dimeska

Skenari: Dejan Dimeski

 

A JE BURRË

(Are you a man)

 

Film artistik, Maqedoni

2023, 15 min., kolor, DCP

Regjia: Gjorçe Stavreski

Skenari: Gjorçe Stavreski

Rolet: Danilo Ivanovski, Dusica Nastova, Sashko Kocev, Dragan Kostadinovskam, Aleksandar Mikic, Anastasia Lasovska, Gjorgi Neskoski

 

 

8 MARS (E PREMTE) ora 20:00. 

13 MARS (E MËRKUR) ora 18:00.

 

SHEFI I MIRË

(El buen patrón)

 

Film artistik, Spanjë

2021, 120 min., kolor, DCP

Regjia: Fernando Leon de Aranoa

Skenari: Fernando Leon de Aranoa

Rolet: Havier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor, Oskar de la Fuente, Sonia Almarka

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

8 MARS (E PREMTE) ora 20:00.

12 MARS (E MARTË) ora 20:00.

 

JO DIELL

(Sans Soleil)

 

Film dokumentar, Francë

1983, 100 min, kolor, DCP

Regjia dhe skenari: Kris Marker

 

 

9 MARS (E SHTUNË) ora 20:00.

 

NIVELI 5

(Level 5)

Film dokumentaro-artistik, Francë

1997, 106 min., kolor, DCP

Regjia: Kris Marker

Skenari: Kris Marker

Rolet: Catherine Belkoxha

 

 

9 MARS (E SHTUNË) ora 18:00.

16 MARS (E SHTUNË) ora 18:00.

 

AVENTURA E MADHE E MACES RROU

(Mon chat et moi, la grande aventure de Rrou)

Film artistik, Francë

2023, 83 min., kolor, DCP

Regjia: Gijom Majdeçevski

Skenari: Gijom Majdeçevski, Mishel Suhalte, Mouris Zhenevoa

 

Kategoria e moshës: për të gjithë publikun

Bileta: 150 den

 

 

12 MARS (E MARTË) ora 18:00.

 14 MARS (E ENJTE) ora 18:00.

 

NGUSHËLLIMI VERIOR

(Nothern Comfort)

Film artistik, Gjermani, Islandë, Britani e Madhe

2023, 97 min., kolor, DCP

Regjia: Hafstein Gunnar Sigurdsson

Skenari: Haldor Haldorston, Tobias Munt, Hafstein Gunnar Sigurdsson

Rolet: Lydia Leonard, Timothy Spall, Ella Ramf

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

13 MARS (E MËRKUR) ora 20:00.

 

LAUREATËT E VËLLEZËRVE MANAKI

 

E MIRA, E KEQJA DHE E SHEMTURA

 

(Il buono, Il brutto, Il cattivo)

 Film artistik, Itali, SHBA, Spanjë

1966, 177 min., kolor, 35 mm

Regjia: Sergio Leone

Skenari: Lusiano Vincenzoni, Sergio Leone

Rolet: Klint Eastwood, Eli Wallach, Lee Van Cleef

Drejtor i fotografisë: Tonino Deli Koli

 

 

15 MARS (E PREMTE) ora 20:00 

16 MARS (E SHTUNË) ora 20:00.

18 MARS (E HËNË) ora 20:00.

19 MARS (E MARTË) ora 20:00.

20 MARS (E MËRKUR) ora 20:00.

21 MARS (E ENJTE) ora 20:00.

22 MARS (E PREMTE) ora 20:00.

 

DITËT E FRANKOFONISË

 


 

20 MARS (E MËRKUR) ora 18:00

 

LAUREATËT E VËLLEZËRVE MANAKI

 

ERIN BROKOVIÇ

(Erin Brockovich)

Film artistik, SHBA

2000, 130 min, 35 mm

Regjisor: Steven Soderberg

Skenari: Suzana Grant

Rolet: Xhulia Roberts, Albert Finney, Aaron Ehart

Drejtor i fotografisë: Eduard Lukman

 

 

23 MARS (E SHTUNË) ora 18:00. 

30 MARS (E SHTUNË) ora 18:00.

 

QENT NË OPERA

(Dogs At The Opera)

Film i animuar, Rusi

2023, 75 min., kolor, DCP

Regjia: Vasilij Rovenski

Skenari: Vasilij Rovenski

Rolet: Anna Starshenbaum, Garik Harlamov

 

Kategoria e moshës: për të gjithë publikun

Bileta: 150 den

 

 

23 MARS (E SHTUNË) ora 20:00.

 

(DITËT E FILMIT SLOVAK)

 

NA ERDHI SHATERLANDI I VJETËR

(Prišiel k nám Vjetër Shatterhand)

Film dokumentar, Çeko-sllovaki

1966, 12 min., bardh e zi, DCP

Regjia: Dushan Hanak

Skenari: Dusan Hanak

 

FOTOGRAFI NGA BOTA E VJETËR 

(Obrazy starého sveta/Pictures of the Old World)

Film dokumentar, Çeko-sllovaki

1962, 64 min., bardh e zi, DCP

Regjia: Dushan Hanak

Skenari: Dusan Hanak

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

25 MARS (E HËNË) ora 20:00.

 

(DITËT E FILMIT SLOVAK)

PROMOCION

(Postup/Promotion)

Animacion, Çeko-sllovaki

1968, 6 min., kolor, DCP

Regjia: Viktor Kubal

Skenari: Victor Kubal

RASTI I KOS BARNABASHIT

 (Prípad Barnabáš Kos/Rasti Barnabáš Kos)

Film artistik, Çeko-sllovaki

1964, 68 min., bardh e zi, DCP

Regjia: Peter Solan

Skenari: Peter Karvash, Albert Marençin

Rolet: Jan Bzduh, Josef Kemr, Jarmila Kostova

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

26 MARS (E MARTË) ora 20:00.

 

(DITËT E FILMIT SLOVAK)

UDHËKRYQ

(Križovatky/Crossroads)

Film dokumentar, Çeko-sllovaki

1965, 11 min., bardh e zi, DCP

Regjia: Ladislav Kudelka

Skenari: Ladislav Kudelka

 

VITET KRYESORE

(Kristove roky/The Prime of Life)

Film artistik, Çeko-sllovaki

1967, 92 min., kolor, DCP

Regjia: Juraj Jakubisko

Skenari: Meir Dohnal, Juraj Jakubisko

Rolet: Jirzhi Sikora, Jana Stehnova, Vlado Miller

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

27 MARS (E MËRKUR) ora 20:00.

 

LAUREATËT E VËLLEZËRVE MANAKI

 

LEON

(Leon)

Film artistik, Francë

1994, 110 min, 35 mm

Regjia: Luk Besson

Skenari: Luk Besson

Rolet: Zhan Reno, Natalie Portman, Gary Oldman

Drejtor i fotografisë: Thierry Arbogast

 

 

28 MARS (E ENJTE) ora 20:00.

 

(DITËT E FILMIT SLOVAK)

GJYSHI MISTERIOZ

(Tajomný dedo/The Mysterious Old Man)

Animacion, Çeko-sllovaki

1943, 4 min., bardh e zi, DCP

Regjia: Viktor Kubal

Skenari: Viktor Kubal

 

BANDITI JURKO 

(Zbojník Jurko/Brigand Jurko)

Animacion, Çeko-sllovaki

1977, 79 min., kolor, DCP

Regjia: Viktor Kubal

Skenari: Viktor Kubal

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

  

29 MARS (E PREMTE) ora 20:00.

 

(DITËT E FILMIT SLOVAK)

DY SHOKË TË MIRË

(Dvaja dobrí kamaráti/Two Good Friends)

Animacion, Çeko-sllovaki

1972, 8 min., kolor, DCP

Regjia: Viktor Kubal

Skenari: Viktor Kubal

 

KALORËSIT E NATËS

(Noční jazdci/Night Riders)

Film artistik, Çeko-sllovaki

1981, 91 min., kolor, DCP

Regjia: Martin Holly

Skenari: Tibor Vihta

Rolet: Radoslav Brzobohati, Mihal Doçolomanski, Sonja Valentova

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë