MUAJI NËNTOR NË KINOTEKË


Në nëntor, muajin e vjeshtës, natyra shpërthen nga një larmi ngjyrash. Të ngjashme me ato të ylberit. E verdha mbizotëron më së shumti, thuajse shkëlqen si ar në ambientet e vjeshtës. Pikërisht kështu Kinoteka ka përgatitur një prezantim filmik për muajin nëntor, të larmishëm në shumë aspekte. Ja pse.

Që në fillim të muajit do të nisë me programin zyrtar të MUAJIN E FILMIT EVROPIAN, i cili do të mbahet nga 1 nëntori deri më 9 dhjetor. Këtë muaj, Kinoteka, së bashku me shumë kinema të tjera në 70 qytete të ndryshme të Europës, do të festojnë diversitetin fantastik të filmit europian. Projekti MUAJI I FILMIT EVROPIAN, i udhëhequr nga rrjeti i kinemave – “Europa Cinemas”, synon të prezantojë programe të veçanta, evente dhe retrospektiva në qytete të ndryshme europiane dhe përmes filmave të ndryshëm europianë.

Por në këtë muaj, Kinoteka ka planifikuar që deri në mes të muajit të prezantojë filmat japonezë. Janë realizimet e fundit nga kjo kinematografi interesante dhe me shumë ndikim.

Filmi ynë maqedonas nuk menjanohet. Këto janë projekte të reja. Së pari do të promovohet filmi LENA DHE VLADIMIRI. Nënshkrimi i regjisorit është Igor Alexov, me skenar të Aleksandër Rusjakovit, ndërsa në rolet kryesore janë Sara Klimoska dhe Toni Naumovski. Publiku i filmit do të ketë mundësinë, pas disa rrugëtimesh të suksesshme, të shikojë FAMILJE PËR FILLESTARË, projektin e ri filmik të Goran Stolevskit, me origjinë nga Tatova, i cili prej shumë vitesh jeton në Australi.

Si një lloj shkëputjeje nga filmat artistikë do të shfaqet dokumentari me titullin provokues KANABISI JU ÇLIRON. Kjo është një ese për disa aktivistë nga vende të ndryshme që avokojnë për legalizimin e kanabisit. Një ekskluzivitet i vogël – muzikanti dhe influencuesi i famshëm, kotravers, Rambo Amadeus, gjithashtu merr pjesë në të. Kultura e kanabisit luan një rol të rëndësishëm në arritjen tashmë të kultit të vëllezërve Koen, I MADHI LEBOVSKI. Filmi do të projektohet në një kopje origjinale filmike 35 mm.

Vazhdon me filma artistikë. Filma spanjollë në periudha të ndryshme realizimi, nga autorë të ndryshëm, me ngjyra të ndryshme estetike. Disa ditë nga gjysma e dytë e nëntorit janë ndarë për filmat e autorëve nga Gadishulli Iberik. Nga Gadishulli Apenin, pra nga Italia, vjen filmi PO PYES VETEN KUR DO TË TË MUNGOJË. Por përpara se kjo arritje të mbyllë muajin nëntor në kinema, koha do të përdoret për prezantimin e disa titujve nga filmografia e autores së dokumentarëve, Petra Selishkar. Ato kanë përmbajtje të ndryshme, nga zhanre të ndryshme dhe përfaqësojnë botëkuptimin e autores.

 

Kështu do të mbyllet nëntori në Kinotekë, por jo iniciativa e këtij tempulli të filmit, i cili tashmë po përgatit programin për muajin e fundit të vitit, dhjetorin. Nuk do ju mungojnë filmat cilësorë. Ndiqni ato.

1 NËNTOR (E Mërkur), ora 21:00.

4 NËNTOR (E Shtunë), ora 18:00.

16 NËNTOR (E Enjte), ora 18:00.

17 NËNTOR (E Premte), ora 18:00.

18 NËNTOR (E Shtunë), ora 18:00.

20 NËNTOR (E Hënë), ora 18:00.

 

LENA DHE VLADIMIRI

(Lena and Vladimir)

Film artistik, Maqedoni, Serbi

2023, 95 min., kolor, DCP

Regjia: Igor Aleksov

Skenari: Aleksandar Rusjakov

Rolet: Toni Naumovski, Sara Klimovska, Deniz Abdula, Petar Mirçevski, Bllagoja Çorevski, Petre Arsovski

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 den

 

JAVA E FILMIT JAPONEZ

3 NËNTOR (E Premte), ora 20:00.

TË PAKTËN DASHURI

(Ikiterudakede Ai / Love at least )

Film artistik, Japoni

2018, 109 min., kolor, DCP

Regjia: Kosai Sekine

Skenari: Yukiko Motoya, Kosai Sekine

Rolet: Shuri, Masaki Suda, Riisa Naka, Tetsushi Tanaka

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: FALAS

 

JAVA E FILMIT JAPONEZ

4 NËNTOR (E Shtunë), ora 20:00.

LAMTUMTURA E GJATË

(Nagai owakare / A Long Goodbye)

Film artistik, Japoni

2018, 109 min., kolor, DCP

Regjia: Ryota Nakano

Skenari: Ryota Nakano, Toshiya Ono

Rolet: Yu Aoi, Hannah Grace, Yuito Kamata

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: FALAS

 

JAVA E FILMIT JAPONEZ

6 NËNTOR (E Hënë), ora 20:00.

PEMA E VETMUAR UME

(Ume kiranu baka / Lone Ume tree)

Film artistik, Japoni

2021, 77 min., kolor, DCP

Regjia: Kotaro Wajima

Skenari: Kotaro Wajima

Rolet: Mariko Kaga, Muga Tsukaji, Ikei Watanabe, Yoko Moriguchi

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: FALAS

 

JAVA E FILMIT JAPONEZ

7 NËNTOR (E Martë), ora 20:00.

GËNJESHTARËT KINEMATOGRAFIKË TË ASAHI-ZËS

(Hama no asahi no usotsukidomo to/ Cinematic Liars of Asahi-za)

Film artistik, Japoni

2021, 114 min., kolor, DCP

Regjia: Yuki Tanada

Skenari: Yuki Tanada

Rolet: Mitsuki Takahata, Kyotaro Yanagiya, Kayoko Ohkubo

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: FALAS

 

JAVA E FILMIT JAPONEZ

8 NËNTOR (E Mërkur), ora 20:00.

MAKUKO

(Makuko)

Film artistik, Japoni

2019, 108 min., kolor, DCP

Regjia: Keiko Tsuruoka

Skenari: Kanako Nishi, Keiko Tsuruoka

Rolet: Hikaru Yamazaki, Ninon, Risa Sudou

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: FALAS

 

6 NËNTOR (E HËNË), ora 18:00.

NGRIHU, DELFINA

(Stand up Straight, Delfina)

Film artistik, Maqedoni

1977, 101 min., kolor, 35 mm

Regjia: Aleksandar Gjurçinov

Skenari: Aleksandar Gjurçinov

Rolet: Neda Arneriq, Dime Iliev, Slobodan Dimitrijeviq, Darko Damevski

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 100 den

 

 

7 NËNTOR (E Martë) ora 18:00.

GEZUAR VITIN E RI `49

(HAPPY NEW `49)

Film artistik, Maqedoni

1986, 125 min., kolor, 35 mm

Regjia: Stole Popov

Skenari: Gordan Mihiq

Rolet: Aleksandar Gjorçev, Meto Jovanovski, Svetozar Cvetkoviq, Vlladica Milosavljevic, Petar Arsovski, Mite Grozdanov, Dushko Kostovski

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 100 den

 

8 NËNTOR (E Mërkurë) ora 18:00.

XHIPSI MEXHIK

(Gypsy Magic)

Film artistik, Maqedoni

1997, 135 min., kolor, 35 mm

Regjia: Stole Popov

Skenari: Vladimir Blazevski

Rolet: Predrag Miki Manojlovic, Bajram Severdzan, Goran Dodevski, Katina Ivanova, Vladimir Jachev, Arna Shijak, Sinolicka Trpkova

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 100 den

 

 

10 NËNTOR (E Premte), ora 18:00.

HI-FAJ

(HI-FI)

Film artistik, Maqedoni

1987, 102 min., kolor, 35 mm

Regjia: Vlladimir Blazhevski

Skenari: Goran Stefanovski

Rolet: Fabijan Shovagoviq, Danço Chevrevski, Elizabeta Gjorevska, Vukosava Doneva, Meto Jovanovski

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 100 den

 

11 NËNTOR (E shtunë) 20:00.

M

(M)

Film artistik, Maqedoni / Kroaci / Kosovë / Francë / Luksemburg

2022, 96 min., kolor, DCP

Regjia: Vardan Tozija

Skenari: Vardan Tozija

Rolet: Matej Sivakov, Sashko Kocev, Aleksandar Niçovski, Kamka Tocinovski, Toni Mihajlovski, Bojana Gregoriq Vejzoviq, Boris Damovski, Blagoj Veselinov, Jaklina Petrovska, Oliver Mitkovski, Miroslav Petkoviq, Jasmina Bilaloviq, Sabina Ajrulla, Vlladimir Tuliev

 

Kategoria e moshës: 12 vjeç

Bileta: 150 den

 

13 NËNTOR (E Hënë), ora 18:00.

16 NËNTOR (E Enjte), ora 18:00.

17 NËNTOR (E Premte), ora 18:00

KANABISI JU ÇLIRON

(Cannabis Sets You Free)

Film dokumentar, Slloveni/Maqedoni/Kroaci

2022, 81 min., kolor, DCP

Regjia dhe skenari: Miha Çelar

Pjesëmarrës: Rambo Amadeus

Kategoria e moshës: 18 vjeç

Bileta: 150 den

 

 

 

13 NËNTOR (E Hënë), ora 20:00

25 NËNTOR (E Shtunë), ora 18:00

27 NËNTOR (E Hënë), ora 18:00

29 NËNTOR (E Mërkur), ora 18:00

30 NËNTOR (E Enjte), ora 18:00

30 NËNTOR (E Enjte), ora 20:00

FAMILJE PËR FILLESTARËT

(Housekeeping for beginners)

Film artistik, Maqedoni, Kroaci, Kosovë, Poloni, Serbi

2023, 108 min., kolor, DCP

Regjia: Goran Stolevski

Skenari: Goran Stolevski

Rolet: Anamaria Marinka, Alina Serban, Samson Selim, Vladimir Tintor, Mia Mustafa, Jada Selim, Sara Klimoska, Rozafa Celaj, Ayshe Useini.

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 den

 

 

DITËT E FILMIT SPANJOL

15 NËNTOR (E MËRKUR), ora 20:00.

 

LOPËT

(Vacas)

Film artistik, Spanjë

1992, 96 min., kolor, DCP

Regjia: Julio Medem

Skenari: Julio Médem, Michel Gaztambide (Julio Médem, Michel Gaztambide)

Rolet: Carmelo Gomez, Emma Suarez, Anna Torrent, Cara Elahade

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: FALAS

 

 

DITËT E FILMIT SPANJOL

16 NËNTOR (E Enjte), ora 20:00.

EL BOLA

(El Bola)

Film artistik, Spanjë

2000, 88 min., kolor, DCP

Drejtuar nga: Acero Manjas

Skenari: Achero Manjas, Veronica Fernandez

Rolet: Juan Jose Ballesta, Pablo Galan, Alberto Jimenez, Ana Wagener

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: FALAS

 

 

DITËT E FILMIT SPANJOR

17 NËNTOR (E Premte), ora 20:00.

NË QIELL TË HAPUR

(Intemperie)

Film artistik, Spanjë, Portugali

2019, 103 min., kolor, DCP

Regjia: Benito Zambrano

Skenari: Daniel Remon, Pablo Remon, Benito Zambrano

Rolet: Luis Tosar, Luis Callejo, Jaime Lopez

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: FALAS

 

 

 

 

DITËT E FILMIT SPANJOL

18 NËNTOR (E Shtunë), ora 20:00.

MAMAJA MBUSH 100 VJET

(Mamá cumple cien años)

Film artistik, Spanjë

1979, 100 min., kolor, DCP

Regjia: Carlos Saura

Skenari: Rafael Azcona, Carlos Saura

Rolet: Geraldine Chaplin, Fernando Fernán Gómez, Rafaela Aparicio, Amparo Muñoz

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: FALAS

 

 

DITËT E FILMIT SPANJOR

19 NËNTOR (E Diel), ora 20:00.

KALTËRT DHE JO AQ ROZË

(Azul y no tan rosa)

Film artistik, Venezuelë, Spanjë

2012, 113 min., kolor, DCP

Regjia: Miguel Ferrari

Skenari: Miguel Ferrari

Rolet: Guillermo Garcia, Nacho Montes, Hilda Abrahamz

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: FALAS

 

 

DITËT E FILMIT SPANJOR

20 NËNTOR (E Hënë), ora 20:00

KORRIK

(Yuli: Historia e Carlos Acosta)

Film artistik, Spanjë, Kubë, Britani e Madhe, Gjermani

2018, 115 min., kolor, DCP

Regjia: Iciar Bollain

Skenari: Paul Laverty

Rolet: Carlos Acosta, Santiago Alfonso, Kevin Martinez, Edilson Maunel Olbera, Nunjez

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: FALAS

 

21 NËNTOR (E Martë), ora 20:00

FESTIVALI I MEDIAS

 

24 NËNTOR (E Premte), ora 20:00

GJYSHET REVOLUCIONIT

(The Grandmothers of Revolution)

Film dokumentar, Slloveni, Kuba

2006, 96 min., kolor, DCP

Regjia: Petra Selishkar

Skenari: Petra Selishkar

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 den

 

 

 

25 NËNTOR (E Shtunë), ora 20:00

MAMA EVROPA

(Mama Evropa)

Film dokumentar, Slloveni, Maqedoni, Kroaci

2013, 90 min., ngjyra, DCP

Regjia: Petra Selishkar

Skenari: Petra Selishkar

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 den

 

 

 

 

 

27 NËNTOR (E Hënë), ora 20:00

BOTA IME E PËRMBYSUR

(My world is upside down)

Film dokumentar, Slloveni, Maqedoni, Kroaci

2016, 74 min., kolor, DCP

Regjia: Petra Selishkar

Skenari: Petra Selishkar

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 den

 

 

 

 

 

28 NËNTOR (E Martë), ora 18:00

I MADHI LEBOVSKI

(The Big Lebowski)

Film artistik, SHBA

1998, 117 min., kolor, 35mm

Regjisori: Joel Coen, Ethan Coen

Skenari: Joel Coen, Ethan Coen

Rolet: Jeff Bridges, Julianne Moore, Steve Buscemi, David Huddleston, John Torturro

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 den

 

28 NËNTOR (E Martë), ora 20:00

DITËT E ÇMENDURISË

(Days of Madness)

Film dokumentar, Kroaci, Slloveni

2018, 73 min., kolor, DCP

Regjia: Damian Nenadich

Skenari: Sandra Bastashich

Rolet: Mladen Badjun, Leon Lucev, Maja Scukanec

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 den

 

 

 

 

 

29 NËNTOR (E MËRKUR), ora 20:00

TRUPI

(Body)

Film dokumentar, Slloveni, Gjermani, Maqedoni

2023, 92 min., kolor, DCP

Regjia: Petra Seliškar

Skenari: Brand Ferro, Petra Seliškar (Brand Ferro, Petra Seliškar)

Rolet: Urska Ristic, Bojan Ristic, Mija Ristic

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 den

 

 

30 NËNTOR (E Enjte), ora 20:00

PO PYES VETEN KUR DO TË TË MUNGOJ

(Wonder When You’ll Miss Me/Mi chiedo quando ti mancherò)

Film artistik, Itali, Slloveni

2019, 90 min., ngjyra, DCP

Regjia: Francesco Fei

Skenari: Chiara Barzini, Francesco Fei, Luca Infascelli

Rolet: Beatrice Granno, Claudia Marsicano, Dragan Mishevski, Marusha Majer

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 den