Në prag të edicionit të 45-të të Festivalit Ndërkombëtar të Kamerës së Filmit “Vëllezërit Manaki” dhe 50-vjetorit të Kinotekës së RMV-së, në muajt e ardhshëm festivali, Kinoteka dhe Qendra e Kulturës Manastir do të organizojnë një retrospektivë të filmave kulti, kineast të të cilëve janë disa nga laureatët e deritanishëm të “Vëllezërve Manaki”.

 

Në Kinotekë, filmat nga retrospektiva “Gjiganët e Vëllezërve Manaki” do të shfaqen çdo të mërkurë nga ora 20:00, ndërsa në Qendrën e Kulturës Manastir çdo të hënë nga ora 20:00.

 

Retrospektiva do të nisë më 7 shkurt me filmin PERSONA (1966, IMDB 8.1), xhiruar nga kineasti suedez Sven Nykvist, fitues i dyfishtë i çmimit Oskar dhe fitues i çmimit të parë Golden Camera 300 Lifetime Achievement Award në IFFK “Vëllezërit Manaki” që nga shpallja e festivalit. ndërkombëtare në vitin 1998 . Regjisori i filmit është bashkëpunëtori i vazhdueshëm i Nyqvistit, i madhi Ingmar Bergman.

 

Filmi i dytë nga retrospektiva (14 shkurt) është PARIS, TEXAS (1984, IMDB 8.1), i xhiruar nga kinematografi holandez Robbie Miller, fitues i çmimit Kamera e Artë Speciale 300 për kontribut të veçantë në artin efilmit botërorë në 2002 si dhe Kamera e Artë 300 për arritje jetësore në vitin 2016. Regjisori i filmit është bashkëpunëtori i vazhdueshëm i Millerit, ikona Uim Uenders.

 

I treti është britaniku Roxher Deakins me filmin LEBOVSKI I MADH (1998, IMDB 8.1), por jo në mënyrë hierarkike, por sipas rendit të publikimit (21 shkurt). Deakins është fitues i dyfishtë i çmimit Kamera e Artë 300, për arritje jetësore në vitin 2018 dhe një nga kineastët më të mëdhenj të gjallë. Regjisrorë të filmit janë bashkëpunëtorët e vazhdueshëm të Deakinsit, vëllezërit Xhoel dhe Etan Kohen.

 

Filmi i fundit i shkurtit (28 shkurt) i retrospektivës është HYR NË BOSHLLËK! (2009, IMDB 7.2) i xhiruar nga kineasti belg Benoit Deby, fitues i Kamera e Artë 300 në vitin 2010 pikërisht për kinematografinë e këtij filmi. Regjisori i filmit është bashkëpunëtori i vazhdueshëm i Debit, foshnja e tmerrshme francezo-argjentinase Gaspard Noe.

 

Ajo që Kinoteka do të tregojë në shkurt është pëplotë me vlera. Gjithçka është në nivelin e 50-vjetorit të institucionit. Mjafton të shkosh në Kinotekë, të shikosh ofertën e saj.

 

7 SHKURT (E MËRKUR) ora 20:00

 

GJIGANTËT E VËLLEZËRVE MANAKI

PERSON

(Persona)

Film artistik, Suedi

1966, 84 min., bardh e zi, DCP

Regjia: Ingmar Bergman

Skenari: Ingmar Bergman

Kinematografi: Sven Nykvist

Rolet: Bibi Anderson, Liv Ullman

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

 

14 SHKURT (E MËRKUR) ora 20:00

 

GJIGANTËT E VËLLEZËRVE MANAKI

PARIS, TEXAS

(Paris, Teksas)

Film artistik, Gjermani, Francë / SHBA / Britani e Madhe

1984, 147 min., kolor, DCP

Regjia: Uim Wenders

Skenari: L.M. Kit Karson, Sam Shepard

Kinematograf: Robby Myller

Rolet: Harry Dean Stenton, Nastassja Kinski, Dean Stokuell, Aurore Klement, Hunter Karson

 

 

Kategoria e moshës: 12 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

 

21 SHKURT (E MËRKUR) ora 20:00

 

GJIGANTËT E VËLLEZËRVE MANAKI

I MADHI LEBOVSKI

(The Big Lebowski)

Film artistik, SHBA

1998, 117 min., kolor, 35mm

Regjisori: Xhoel Coen, Etan Koen

Skenari: Xhoel Coen, Etan Koen

Kinematograf: Roxher Deakins

Rolet: Xhef Brixhes, Xhon Godman, Xhuliane More, Steve Bushemi, Dejvid Hadlston, Xhon Torturo

 

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë

 

 

 

 

28 SHKURT (E MËRKUR) ora 20:00

 

GJIGANTËT E VËLLEZËRVE MANAKI

HYR NË BOSHLLËK!

(Enter the void)

Film artistik, SHBA

2009, 143 min., kolor, 35mm

Regjia: Gaspar Noe

Skenari: Gaspar Noé, Luksil Haxhihaliloviq

Kinematograf: Benoa Debit

Rolet: Nataniel Broun, Paz de la Huerta, Syril Roy, Ed Spir

 

Kategoria e moshës: 16 vjeç

Bileta: 150 denarë