Kinoteka e Maqedonisë së Veriut, Shkup

E martë, 30 janar. 2024

13:30h

Marija Pavlovska

 

Projekti: Z. dhe Znj. X / Mrs. & Ms. X

Video: Media Art; Video art

Projekti “Mrs. & Ms. X” është projekti më i fundit – një cikël i realizuar në 7 vitet e fundit dhe përfshin 2000 vizatime – punime dixhitale dhe mbështetet nga një video projeksion – instalacion.

Projekti u ftua dhe u prezantua në tre bienale kryesore: Bienalen në Firencë në vitin 2021, Bienalen e Vizatimit OSTEN – Shkup 2022 ku fitoi çmimin për Vepër origjinale – Koncept dhe Bienalen e 59-të të Venecias, 2022 – Konteksti, Qendra Kulturore Evropiane.

Gjithashtu, është botuar edhe monografia e këtij projekti të mbështetur nga Mana Contemporary Museum USA, e cila shpjegon të gjithë procesin e krijimit të projektit nga puna në studio dhe punimet, si dhe prezantimi në Bienalen e Firences, Bienalen e Vizatimit të Ostenit dhe të Qendrës Kulturore Evropiane – Bienale në Venecia.

“…Ideja e feminizmit ka frymëzuar dhe ushqyer disa nga krijimet më të rëndësishme artistike dhe letrare në historinë njerëzore. Qoftë si një koncept i idealizuar ose një nocion që mund të ndryshojë me lëvizjet shoqërore dhe kulturore, koncepti ka evoluar dhe ka krijuar reflektime të shumta. Artistja, Marija Pavlovska i kushton vëmendje ripërcaktimit të vazhdueshëm të feminizmit gjatë historisë dhe zbulon njohuritë e saj në video-projektin “Zonja dhe zonja X”…”, do të shpjegojë kuratorja e Qendrës Kulturore Evropiane Brit Elvira Ruitenberg.

“…Cikli i punimeve digjitale dhe video-instalacioni i quajtur “Zonja dhe zonjusha X” nga Maria Pavlovska është një jehonë e energjisë jashtëzakonisht të fortë femërore të Pavlovskës, e cila paraqet natyrën komplekse të shumëanshme të elementit femëror – nga gruaja si Nëna Tokë për gruan zonja dhe zonjushën X – si subjekt i barabartë i shoqërisë moderne me atribute feminist të plotësisht ruajtura.

Tre elementë dominojnë këtë seri – teli, rrethi dhe muri.

Teli – si simbol i pathyeshmërisë, i cili merr formën e rrathëve të panumërt, të rregullt dhe të parregullt (simbol i vendimeve të panumërta në jetën e një gruaje), por gjithmonë i përsosur (si rrethi), si dhe reflektimet (hijet) e tyre. sipërfaqja e bardhë e murit – pengesat dhe sfidat e vazhdueshme në jetën e çdo gruaje.

Videoja (e cila është pjesë e ekspozitës) me tinguj dhe imazhe lëvizëse – vetëm vizualisht plotëson momentin e shumëdimensionalitetit dhe kompleksitetit të gruas dhe transformimit të saj. Momenti i transformimit në këtë projekt ka një kuptim universal, sepse është një lloj i vlefshëm për transformimin e një gruaje gjatë jetës së saj në këtë dimension tokësor, si dhe për transformimin e një gruaje gjatë gjithë historisë së njerëzimit…” do të shpjegojë Kornelija Koneska, kuratore e Bienales së Vizatimit OSTEN.