XXIV НЕДЕЛА НА ИТАЛИЈАНСКИОТ ФИЛМ – “Промени”

( Scorri fino in fondo per la traduzione in italiano! ) Од 13 до 18 мај во историската „Кинотека на Република Македонија“ во Скопје ќе се одржи XXIV издание на „Неделата на италијанскиот филм“. Веќе добро познатиот фестивал ќе понуди избор од шест филма кои ја претставуваат современата италијанска кинематографска продукција – впрочем сите филмови […]

ПРОГРАМА МАЈ 2024

МЕСЕЦ МАЈ ВО КИНОТЕКА ФОКУС НА МАКЕДОНСКОТО КИНО Во фокусот. Тоа се двата збора што ја карактеризираат, ја означуваат понудата на филмското мени на Кинотека. Акцент и посебна тематска целина посветена на великанот на седмата уметност, нашиот филмски автор Столе Попов. Оваа година битната кинотечна награда „Златниот објектив“ќе му биде доделена на Столе Стојан Попов […]

КИНОТЕЧНИОТ „ЗЛАТЕН ОБЈЕКТИВ“ ЗА 2024 ГОДИНА – ОДИ КАЈ СТОЛЕ ПОПОВ

Дојде и периодот од годината кога Кинотеката го одбележува својот роденден, односно датумот кога во „Службен весник“ е објавен Законот за формирање на Кинотеката – на 29 април, во далечната 1974 година. И, иако Кинотеката формално започнува да работи со полн капацитет и со полна организациска структура дури две години потоа, во 1976 година, кога […]

(Интервју) Бојан Станишиќ, директор на Кинотека: Со поголема дистрибуција, македонскиот филм ќе се доближи до публиката

IN MEMORIAM ВЕЉКО БУЛАЈИЌ

(22. III. 1928 – 2. IV. 2024) Можеби најпознатиот и еден од наценетите југословенски филмски режисери, Вељко Булајиќ, е роден во 1928 година, во малото место Вилуси крај Никшиќ во Црна Гора. Неколку години подоцна, неговата фамилија се сели во Сараево. Во 1943 г. се придружува на партизанските чети во НОБ, а една година подоцна […]

Кинотеката е дел од проектот „ФилмЕД“ („FilmED”) – филмска едукација за сите

Кинотека на Р. Северна Македонија оваа година е дел од проектот „ФилмЕД“ (FilmED) кој има за цел да развива и имплементира тренинг програми за наставници и едукатори кои ќе стекнат знаење и пракса за спроведување на филмска едукација во наставни цели. Координатор на проектот „ФилмЕД“ е Гете-институтот во Прага, Чешка, а партнери во реализацијата на пректот, […]

ГРЧКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ 2024

РАСПОРЕД НА ПРОЕКЦИИ / PROGRAM SCHEDULE   Скопје, Кинотека на Северна Македонија/ Skopje, Cinematheque of North Macedonia   7ми април, 20:00 часот – ОТВОРАЊЕ / 7th of April, 20:00h – OPENNING „ТИШИНАТА НА РИБАТА ШТО УМИРА“ на Василис Кекатос / ГРЦИЈА, 2019 / 19мин. „НЕ БИ САКАЛ ДА СУМ НЕПРИСТОЕН, НО МОРАМЕ СЕРИОЗНО ДА РАЗГОВАРАМЕ“ […]

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА В4 ФИЛМСКИ ВЕЧЕРИ ВО КИНОТЕКА

Во рамки на априлската филмска програма на Кинотеката ќе се одржи циклус филмови ВИШЕГРАДСКА ГРУПА В4 ФИЛМСКИ ВЕЧЕРИ, посветена на кинематографиите на Република Чешка, Република Полска, Република Словачка, и Република Унгарија кои се дел од Вишеградската група. Циклусот ќе започне на 5 април во 20 часот со проекцијата на комедијата ПРАЗНИ ШИШИЊА, во режија на Зденек Сверак, по што ќе следи проекцијата на филмот СТУДЕНА ВОЈНА на […]

ПРОГРАМА АПРИЛ 2024

3 АПРИЛ (СРЕДА) 18:00ч 10 АПРИЛ (СРЕДА) 18:00ч ИН МЕМОРИАМ: АБДУЛАХ СИДРАН СЕ СЕЌАВАШ ЛИ НА ДОЛИ БЕЛ (Sjećaš li se Dolly Bell) Игран филм, Босна и Херцеговина (СФРЈ) 1981 г., 110 мин., колор, 35 мм Режија: Емир Кустурица (Emir Kusturica) Сценарио: Емир Кустурица, Абдулах Сидран (Emir Kusturica, Abdulah Sidran) Улоги: Славко Штимац, Слободан Алигрудиќ, […]

КАТАЛОГ НА МАКЕДОНСКИ ФИЛМОВИ