ОБЈАВЕНО ДИГИТАЛНОТО ИЗДАНИЕ НА КНИГАТА „ФРОСИНА – ПРВИОТ МАКЕДОНСКИ ИГРАН ФИЛМ“ ПО ПОВОД 70-ГОДИШНИНАТА ОД ПРЕМИЕРАТА

ОБЈАВЕНО ДИГИТАЛНОТО ИЗДАНИЕ НА КНИГАТА „ФРОСИНА – ПРВИОТ МАКЕДОНСКИ ИГРАН ФИЛМ“ ПО ПОВОД 70-ГОДИШНИНАТА ОД ПРЕМИЕРАТА

Кинотеката на Северна Македонија деновиве ја одбележува 70-годишнината од премиерата на првиот македонски игран филм – ФРОСИНА, снимен во 1952 година, во режија на Војислав Нановиќ, ...
Кинотека ја одбележува 70-годишнината од првиот македонски игран филм ФРОСИНА

Кинотека ја одбележува 70-годишнината од првиот македонски игран филм ФРОСИНА

Кинотеката на Северна Македонија деновиве ја одбележува 70-годишнината од првиот македонски игран филм – ФРОСИНА, снимен во далечната 1952 година, во режија на Војислав ...
ДОДЕЛЕНИ „ЗЛАТНИТЕ ОБЈЕКТИВИ“ НА ОЛГА ЛУКОВСКА ДОНЧИЌ, ФИЛМСКА МОНТАЖЕРКА, И БЛАГОЈА КУНОВСКИ-ДОРЕ, ФИЛМСКИ КРИТИЧАР

ДОДЕЛЕНИ „ЗЛАТНИТЕ ОБЈЕКТИВИ“ НА ОЛГА ЛУКОВСКА ДОНЧИЌ, ФИЛМСКА МОНТАЖЕРКА, И БЛАГОЈА КУНОВСКИ-ДОРЕ, ФИЛМСКИ КРИТИЧАР

Кинотеката, по повод својот „роденден“ на 29 април, секоја година го доделува признанието „Златен објектив“ на филмски работници кои преку својот професионален ангажман придонеле за создавањето, развојот, промовирањето и популаризацијата ...
ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДАТА „ЗЛАТЕН ОБЈЕКТИВ“ НА КИНОТЕКАТА ЗА 2022 ГОДИНА НА 20 МАЈ

ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДАТА „ЗЛАТЕН ОБЈЕКТИВ“ НА КИНОТЕКАТА ЗА 2022 ГОДИНА НА 20 МАЈ

Кинотеката, по повод својот „роденден“ на 29 април, секоја година го доделува признанието „Златен објектив“ на филмски работници кои преку својот професионален ангажман придонеле ...
„ЗЛАТЕН ОБЈЕКТИВ“ НА КИНОТЕКАТА ЗА 2022 ГОДИНА:  ЛАУРЕАТИ – ОЛГА ЛУКОВА ДОНЧИЌ, ФИЛМСКА МОНТАЖЕРКА И БЛАГОЈА КУНОВСКИ-ДОРЕ, ФИЛМСКИ КРИТИЧАР

„ЗЛАТЕН ОБЈЕКТИВ“ НА КИНОТЕКАТА ЗА 2022 ГОДИНА: ЛАУРЕАТИ – ОЛГА ЛУКОВА ДОНЧИЌ, ФИЛМСКА МОНТАЖЕРКА И БЛАГОЈА КУНОВСКИ-ДОРЕ, ФИЛМСКИ КРИТИЧАР

Управниот одбор на Кинотеката на Р.С.Македонија одлучи дека лауреати на оваа награда се филмската монтажерка Олга Лукова Дончиќ и филмскиот критичар Благоја Куновски-Доре. Кинотеката, ...
КЛАСИЦИ НА СРПСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА: ЗЛАТЕН ПРЕСЕК НА ЕДЕН ФИЛМСКИ ВЕК, пишува: Стојан Синадинов

КЛАСИЦИ НА СРПСКАТА КИНЕМАТОГРАФИЈА: ЗЛАТЕН ПРЕСЕК НА ЕДЕН ФИЛМСКИ ВЕК, пишува: Стојан Синадинов

Една кинематографија е онолку добра колку што може да „свари“ различни жанрови, родови и стилови. А еден генерациски или стилски бран во некоја кинематографија ...
IN MEMORIAM: МАЈДА ТУШАР, ФИЛМСКА, ТЕЛЕВИЗИСКА И ТЕАТАРСКА АКТЕРКА

IN MEMORIAM: МАЈДА ТУШАР, ФИЛМСКА, ТЕЛЕВИЗИСКА И ТЕАТАРСКА АКТЕРКА

Филмската, телевизиска и театарска актерка Мајда Тушар почина денеска во Скопје на 72 години, соопшти нејзината матична куќа Драмски театар. Тушар беше членка на ...
Дигитализираната верзија на МИРНО ЛЕТО е првиот македонски филм на блуреј диск

Дигитализираната верзија на МИРНО ЛЕТО е првиот македонски филм на блуреј диск

Денес (25 март, петок) на пладне во кино-салата на Кинотеката беше промовиран блуреј (bluray) дискот со дигитално реставрираната верзија на МИРНО ЛЕТО на Димитрие ...
Промоција на дигитално реставрираната верзија на МИРНО ЛЕТО на блуреј диск

Промоција на дигитално реставрираната верзија на МИРНО ЛЕТО на блуреј диск

На 25 март (петок) во 12 часот во Кинотеката на Македонија ќе биде промовиран блуреј (bluray) дискот со дигитално реставрираната верзија на МИРНО ЛЕТО на Димитрие Рули Османли. Ова е ...