Филмската класика ТРИ АНИ оваа недела во кинотечното он-лајн кино

Филмската класика ТРИ АНИ оваа недела во кинотечното он-лајн кино

По повод промоцијата на новото ДВД издание на Кинотеката, од оваа сабота Cinesquare ќе ја прикажува филмската црно-блеа класика ТРИ АНИ на хрватскиот режисер ...
Кинотека и Синесквер ве покануваат на онлајн гледање македонски филмови

Кинотека и Синесквер ве покануваат на онлајн гледање македонски филмови

Од денес (сабота) точно на пладне, во 12.00 часот ќе започнеме со прикажување на документарната репортажа „Галичник“ – еден од бисерите на кинотечниот архив. ...
ОДЛОЖЕНИ СИТЕ НАСТАНИ И ПРОЕКЦИИ ВО КИНОТЕКА

ОДЛОЖЕНИ СИТЕ НАСТАНИ И ПРОЕКЦИИ ВО КИНОТЕКА

Согласно препораките од Министерството за здравство од состанокот на Kомисијата за заразни болести одржана на ден 10.03.2020, сите јавни активности на Кинотеката се одложуваат во период ...
ПРОМОЦИЈА НА ДВД ИЗДАНИЕТО СО ПЕТ ДИГИТАЛНО РЕСТАВРИРАНИ МАКЕДОНСКИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

ПРОМОЦИЈА НА ДВД ИЗДАНИЕТО СО ПЕТ ДИГИТАЛНО РЕСТАВРИРАНИ МАКЕДОНСКИ ИГРАНИ ФИЛМОВИ

На 12 март (четврток), со почеток во 19:00 ч., во киносалата на Кинотеката ќе биде промовирано ДВД изданието на пет дигитално реставрирани македонски играни ...
Расположена публика за разговор со иранските филмски автори

Расположена публика за разговор со иранските филмски автори

Гости на првиот Фестивал на современи ирански и македонски филмови во Кинотеката беа авторите Сејед Маџид Реза Мостафави, режисер, Марџан Мехраби, асистент на режија, ...
Берлинале 2020: Ново раководство за нови фестивалски визии, пишува: Игор Анѓелков

Берлинале 2020: Ново раководство за нови фестивалски визии, пишува: Игор Анѓелков

Месецот февруари отсекогаш бил резервиран за одржувањето на првиот европски „А“ фестивал, легендарното „Берлинале“, кое годинава слави прекрасен јубилеј, 70 години од постоењето. И ...
Санденс 2020: Нови рекорди, пишува: Игор Анѓелков

Санденс 2020: Нови рекорди, пишува: Игор Анѓелков

На неодамна завршеното издание на „Санденс“, најзначајниот фестивал на независни филмови во светот, оформен и воден од легендарниот Роберт Редфорд, според написите во медиумите, ...
ЗАПОЧНА ПРВИОТ ФЕСТИВАЛ НА СОВРЕМЕНИ ИРАНСКИ И МАКЕДОНСКИ ФИЛМОВИ

ЗАПОЧНА ПРВИОТ ФЕСТИВАЛ НА СОВРЕМЕНИ ИРАНСКИ И МАКЕДОНСКИ ФИЛМОВИ

Со проекција на новиот феномен на македонската кинематографија, документарецот МЕДЕНА ЗЕМЈА на Љубомир Стефанов и Тамара Котевска во терминот од 18 ч., и ВЛАКНЕСТА ...